Izvor: Danas, 05.Avg.2014, 22:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Roditeljsko pravo

Roditeljsko pravo obuhvata skup prava i obaveza ustanovljenih u cilju dobrobiti deteta, u meri koja je potrebna za zaštitu ličnosti, prava i interesa deteta. Roditeljsko pravo pripada majci i ocu zajedno i oni su ravnopravni u vršenju ovog prava. Sadržinu roditeljskog prava čine pravo i dužnost staranja o detetu, čuvanje i podizanje deteta, vaspitavanje deteta, obrazovanje deteta, zastupanje deteta, izdržavanje deteta i upravljanje i raspolaganje imovinom deteta.

Međutim, >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << jedan od najvažnijih segmenata roditeljskog prava je i pravo deteta da viđa roditelja sa kojim ne živi. Ovo pravo je deo šireg prava - prava na poštovanje privatnog i porodičnog života, koje je garantovano Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, kao i drugim domaćim i međunarodnim propisima.

Ostvarivanje ovog prava veoma je čest problem u slučajevima razvoda braka, posebno kada roditelj koji ima starateljstvo nad detetom ovo pravo zloupotrebljava, onemogućavajući lične kontakte deteta sa drugim roditeljem. Tada je od velikog značaja preduzeti sva pravno raspoloživa sredstva bez odlaganja, jer postoji opasnost od emocionalne otuđenosti deteta prema roditelju sa kojim ne održava kontakte.

Jedan od najznačajnijih slučajeva iz ove materije koje je YUCOM vodio pred Evropskim sudom za ljudska prava je svakako slučaj V.A.M. protiv Srbije. To je ujedno bio i prvi slučaj u kome je Evropski sud osim drugih povreda konstatovao i povredu ovog prava od strane države Srbije.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.