Rezerve krvi na minimumu, neophodni davaoci negativnih grupa

Izvor: RTS, 21.Jun.2019, 10:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rezerve krvi na minimumu, neophodni davaoci negativnih grupa

Za razliku od ljudi, potrebe za dragocenom tečnošću ne odlaze na godišnji odmor ili školski raspust, zbog kojih su preko leta zalihe često na minimumu. Gordana Antuljeskov iz Instituta za transfuziju krvi kaže da su u ovom trenutku najpotrebnije grupe sa negativnim rezus faktorom, kao i nulta pozitivna krvna grupa.
"Situacija je takva svuda u svetu, naročito u evropski zemljama gde su velike migracije, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sezona je godišnjih odmora. Između ostalog, i vremenske prilike utiču na odluku građana da se jave", istakla je Gordana Antuljeskov.

Svi zainteresovani za davanje krvi mogu to učiniti od 7 do 19 časova u Institutu za trasnfuziju krvi u Beogradu ili u Loznici i Smederevskoj Palanci, gde su danas dežurne ekipe. Neophodno je ste zdravi, punoletni, ali i mlađi od 65 godina.
"Zaista nam je neophodna podrška naših sugrađana da bismo adekvatno i na vreme zbrinuli sve pacijente kojima je neophodna transfuzija", naglasila je Antuljeskov.
Raspored dežurnih ekipa za transfuziju krvi može se pronaći na sajtu Instituta. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.