Rezerve krvi na minimumu

Izvor: B92, 14.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rezerve krvi na minimumu

Dragocena telesna tečnost

Beograd -- Institut za transfuziju krvi Srbije saopštio da se zbrinjavaju samo hitni slučajevi, a zakazane operacije odlažu.

Gordana Antuljeskov, iz tog instituta, kaže da su rezerve krvi samo na jednodnevnom nivou, kao i da zbog nestašice krvi ne postoji mogućnost za optimalno zbrinjavanje svih pacijenata. Ona je kazala da se pomeraju sve planirane operacije na koje pacijenti čekaju i po nekoliko meseci, kao što su kardiovaskularne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ili ortopedske operacije.

Kao jedan od razloga nestašice krvi ona je navela pojavu gripa i brojnih respiratornih infekcija.

Antuljeskova je apelovala na građane svih krvnih grupa od 18 do 65 godina da dođu u Institut ili u autobus Instituta koji je postavljen na Trgu Republike i daju krv.

Prema njenim rečima, muškarci mogu krv da daju četiri puta godišnje, a žene tri puta.

Ona je kazala da je minimalna dnevna potreba krvi za Beograd 350 do 400 jedinica, a da bi dnevna optimalna rezerva trebalo da bude 1.000 jedinica.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.