Rezerve krvi na minimumu

Institut za transfuziju krvi Srbije saopštio da se zbrinjavaju samo hitni slučajevi, a zakazane operacije odlažu.

Izvor: B92

Sreda, 14.02.2007.

12:30

Default images

Gordana Antuljeskov, iz tog instituta, kaže da su rezerve krvi samo na jednodnevnom nivou, kao i da zbog nestašice krvi ne postoji mogućnost za optimalno zbrinjavanje svih pacijenata. Ona je kazala da se pomeraju sve planirane operacije na koje pacijenti čekaju i po nekoliko meseci, kao što su kardiovaskularne ili ortopedske operacije.

Kao jedan od razloga nestašice krvi ona je navela pojavu gripa i brojnih respiratornih infekcija.

Antuljeskova je apelovala na građane svih krvnih grupa od 18 do 65 godina da dođu u Institut ili u autobus Instituta koji je postavljen na Trgu Republike i daju krv.

Prema njenim rečima, muškarci mogu krv da daju četiri puta godišnje, a žene tri puta.

Ona je kazala da je minimalna dnevna potreba krvi za Beograd 350 do 400 jedinica, a da bi dnevna optimalna rezerva trebalo da bude 1.000 jedinica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: