Rešenje u besplatnim knjigama

Izvor: Politika, 12.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rešenje u besplatnim knjigama

Država ili fakulteti trebalo bi da bar svim budžetskim studentima obezbede besplatne udžbenike, smatraju stručnjaci

Studenti prava u Beogradu će ubuduće besplatno dobijati udžbenike. Besplatne knjige će im zapravo obezbediti njihov fakultet.

Za sada je sigurno da će to sledovati takozvanim budžetskim studentima, ali na fakultetu razmišljaju i o tome da udžbenike dobiju i akademci koji plaćaju školarinu. I oni možda više neće morati posebno da kupuju >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << knjige iz kojih treba da pripremaju ispite, već će one biti ukalkulisane u školarinu, s tim što bi tako dobijeni udžbenici bili znatno jeftiniji, nego što su sada u knjižarama. To znači da bi za školarinu koja bi, recimo, bila veća za tri hiljade, akademci dobili udžbenike koji za studije prava u proseku po godini staju od pet do šest hiljada dinara.

– Ovo će važiti od sledeće, 2007/08. školske godine. Tako studenti više neće morati da narušavaju autorska prava i krše Krivični zakonik time što fotokopiraju udžbenike i druge materijale za ispit. Istovremeno će se eleminisati skripte i drugi kvaziudžbenici kojima studenti pribegavaju u nastojanju da što lakše polože ispit. U Grčkoj su, na primer, fakultetski udžbenici besplatni za sve studente, ali tamo i nema onih koji plaćaju školarinu – kaže za naš list profesor dr Sima Avramović sa beogradskog Pravnog fakulteta.

Primer beogradskog Pravnog fakulteta mogao bi da bude jedan od modela po kome bi se na univerzitetima u Srbiji rešio problem udžbenika koji može nastati kada se usvoji pravilnik o disciplinskoj odgovornosti studenata. Postojanje takvog dokumenta nalaže Zakon o visokom obrazovanju. Senatu Univerziteta u Beogradu je već predočen nacrt pomenutog pravilnika. Najviše rasprave izazvao je upravo deo koji govori o tome da težu povredu odgovornosti i discipline predstavlja fotokopiranje udžbenika, kao i drugo slično neovlašćeno umnožavanje materijala za pripremanje ispita. Za to akademci mogu da budu i isključeni sa Univerziteta. Studenti su reagovali na nedavnoj sednici Senata, ukazujući na to da će Beogradski univerzitet ostati bez studenata ako tako nešto bude usvojeno.

Usvajanje pravilnika je ostavljeno za neku narednu sednicu Senata. Do tada bi trebalo da se nađe rešenje i za ovaj problem. Svima je, međutim, jasno da takva jedna odredba o zabrani fotokopiranja udžbenika i zaštiti autorskog prava mora da bude u budućem pravilniku o studentskoj odgovornosti.

– Ne samo što postoji Zakon o zaštiti intelektualne svojine, već je neovlašćeno korišćenje tuđih autorskih prava krivično delo. Od pre dve godine to potpada pod naš Krivični zakonik. To je, inače, i ranije postojalo u međunarodnom krivičnom pravu – objašnjava profesor Avramović.

"Sve je to u redu. Ni mi, studenti, ne želimo da kršimo Krivični zakonik. Ali bi bar za početak na svakom fakultetu moralo da bude više primeraka udžbenika za svaki predmet, kako bi svaki student imao šansu da dođe do knjige ", objašnjava za "Politiku" Vladimir Dimitrić iz Studentske unije Srbije, upozoravajući da su mnogi udžbenici zaista preterano skupi. Pojedini staju, veli, i po nekoliko hiljada dinara.

– Država, univerziteti i fakulteti, zajedno ili pojedinačno, trebalo bi da bar svim budžetskim studentima obezbede besplatne udžbenike – smatra univerzitetski profesor Mladen Vilotijević, nekadašnji dekan beogradskog Učiteljskog fakulteta.

"Problem je što je piraterija zahvatila sve grane našeg društva", ukazuje za naš list hirurg dr Đorđe Vukotić koji ima dva sina i oba studiraju. On upozorava da u Beogradu postoje specijalizovane fotokopirnice koje gotovo nesmetano prodaju već spremljene fotokopije knjiga, skripata... I to sve je znatno jeftinije od originala. Cene su više nego prepolovljene. S druge strane, studentima i njihovim roditeljima pare iz džepa isteruju neke loše skripte ili beznačajni i ne baš tako kvalitetni udžbenici čiji su autori pojedini profesori koji žele da obezbede prodaju svojih knjiga. Oni su, recimo, smislili da na kraju tih knjiga odštampaju pitanja na koje student mora da odgovori, kako bi uopšte mogao da izađe na ispit. I onda je i primoran da kupi tu knjigu.

– U moje vreme uopšte nije bilo tog problema. Postojali su standardni udžbenici na nivou Republike, pa čak i na nivou ondašnje Jugoslavije. Po njima se, recimo, učilo i u Srbiji i u Hrvatskoj. Bilo je i prevedenih veoma dobrih stranih udžbenika – priča dr Vukotić sa Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

On ukazuje na to da bi svakom ko završi studije u kućnoj biblioteci trebalo da "ostane bar tridesetak udžbenika i stručnih knjiga koje će u određenim situacijama moći da prokonsultuje". Zato bi bilo dobro da studenti imaju "prave i kvalitetne udžbenike". Možda bi, veli doktor, američki model mogao da pomogne u rešavanju problema koji će nastati kada se pomenutim pravilnikom zabrani neovlašćeno umnožavanje materijala za pripremu ispita. Na univerzitetima u Americi uspeh studenta "ukršta" se sa materijalnim mogućnostima njegovih roditelja. Univerziteti poput "Kolumbije" stipendije daju samo zaista dobrim studentima. Ali ne svima, već onima čiji roditelji ne mogu da plate troškove studija u koje su uključeni i izdaci za udžbenike. Akademci čiji su roditelji imućni ne dobijaju stipendiju, čak i kad su sjajni.

Aleksandra Brkić

[objavljeno: 12.12.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.