Izvor: RTS, 27.Jun.2022, 12:33

Rešenja testa iz maternjeg jezika

Budući srednjoškolci su testom iz maternjeg jezika počeli polaganje male mature. Rešenja testa možete pogledati ovde.

Proverom znanja iz maternjeg jezika počelo je polaganje male mature. Prvi dan je protekao bez ikakvih problema, kažu u Ministarstvu prosvete.
Sutra je test iz matematike, a u petak kombinovani test.
Današnjem testu pristupilo je 63.408 učenika, što je 99,5 odsto od ukupnog broja prijavljenih, saopštilo je resorno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ministarstvo. 
Završni ispit polaže se u 522 škole, od 1.260 koliko je bilo planirano, jer je tako odlučeno iz bezbednosnih razloga.
Kako se pregledaju testovi Pitanja je kao i svake godine pripremio Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja. Testovi su štampani na srpskom jeziku i na jezicima osam nacionalnih manjina.
Ove godine testovi se pregledaju u 15 skening centara u Srbiji, što omogućava viši kvalitet i brzinu pregledanja i manji broj pregledača. Uvedeno je dvostruko pregledanje svakog zadatka, čime je isključena svaka mogućnost pristrasnosti, jer nastavnici ne znaju čije testove pregledaju.
Preliminarni rezultati biće objavljeni u petak 1. jula, a istog dana učenici mogu da podnesu žalbu, elektronski ili u svojoj osnovnoj školi. Nakon toga, 5. jula biće objavljeni konačni rezultati.
Lista želja će moći da se podnese na portalu www.mojasrednjaskola.gov.rs do 6. jula, uz mogućnost neograničenih izmena i dopuna. Za one koji ne iskoriste prednost elektronskog podnošenja liste želja, listu želja mogu podneti u papirnom obliku u školama 6. i 7. jula.
Roditelji će 13. jula na portalu imati uvid u listu raspoređenih učenika po obrazovnim profilima i smerovima u srednjim školama, dok je upis od 14. do 20. jula.  

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Subotica: Drugačiji način polaganja male mature, prvi dan protekao bez problema

Izvor: Danas, 27.Jun.2022

Rešavanjem testa iz maternjeg jezika, za subotičke osmake danas je počelo polaganje male mature. Ono što se ove godine razlikuje u odnosu na prethodne, jeste da učenici nisu rešavali test u svojoj školi, već u salama drugih škola, a takođe je bilo obezbeđeno i prisustvo policije.

Nastavak na Danas...

Rešenja testa iz matematike

Izvor: RTS, 28.Jun.2022, 12:18

Mali maturanti polagali su danas test iz matematike. Rešenja testa možete pogledati ovde. . .Osmaci su juče polagali test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, a rešenja zadataka mogu da pogledaju i na našem sajtu. Sutra se polaže kombinovani test..Iz Ministarstva je...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.