Rehabilitovana porodica bivše poslanice Julije Teleki

Izvor: Glas javnosti, 11.Okt.2011, 07:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rehabilitovana porodica bivše poslanice Julije Teleki

NOVI SAD - Bivšoj pokrajinskoj poslanici Juliji Teleki Viši sud u Novom Sadu uručio je rešenje o rehabilitaciji njene porodice, koja je bila žrtva komunističke odmazde nakon Drugog svetskog rata.

Postupak je trajao pet godina, a prema rešenju, sedmoro članova njene porodice, uključujući i nju, krajem 1944. i početkom 1945. godine bili su "žrtve progona i nasilja iz političkih i ideoloških razloga", piše novosadski Mađar so.

Otac Julije Teleki je pogubljen u oktobru >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << 1944. godine, dok su ona, njena majka, deda po majci, dve sestre i brat, iz mesta Čurug prebačeni u radni logor u Bačkom Jarku, u januaru 1945. godine.

U Čurugu je, nakon oslobođenja od mađarskog okupatora, izvršena velika odmazda nad mađarskim stanovništvom, kao osveta zbog velike fašističke Racije, koju je mađarska vojska organizovala u januaru 1942. godine, kada je na teritoriji Šajkaške, Novog Sada i Bečeja pogubljeno hiljade Jevreja, Srba i Roma.

Julija Teleki izrazila je ogorčenje jer je veliki drveni krst, koji predstavlja spomen-obeležje nedužno pogubljenim mađarskim civilima u Čurugu, nedavno ponovo oskrnavljen.

Preko krsta prelivena je crvena farba, koja se sliva preko natpisa "Krvlju, suzom ovo mesto je osvećeno, dokazuje ovaj krst 1944-2011".

To mesto do sada je čak 18 puta bilo oskrnavljeno, navodi Mađar so.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.