Izvor: RTS, 03.Feb.2021, 17:55

Regionalni "Challenge Fond", poziv za investicije dualnog obrazovanja

Regionalni "Challenge" Fond uputio je poziv za podršku investicijama u kooperativnu obuku na Zapadnom Balkanu. 60 projekata će biti finansirano sa 150.000 do 600.000 evra, a ukupna investicija iznosi 18,8 miliona evra
Regionalni "Challenge Fond" je objavio poziv za podršku investicijama u projekte dualnog obrazovanja, u iznosu od 150.000 do 600.000 evra po projektu, sa ukupnim fondom od 18,8 miliona evra.

Uvodni događaj na kom je predstavljen >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << početak ovog velikog regionalnog projekta je okupio predstavnike međunarodnih organizacija i inicijativa, regionalnih organizacija, javnih institucija zaduženih za stručno obrazovanje i obuku, privrednih komora, institucija za stručno obrazovanje i obuku i firmi.
Cilj Fonda je da unapredi kvalitet i relevantnost stručnog obrazovanja i obuke za tržište rada kroz finansiranje investicija u opremu i infrastrukturu odabranih projekata kooperativne/dualne obuke koji se sprovode u okviru partnerstava između insitituta za obrazovanje i obuku i kompanija.
"Regionalni „Challenge" Fond je inovativni instrument koji je nastao na osnovu potražnje za adekvatno obučenom radnom snagom, u pravom trenutku. Fond predstavlja priliku za kompanije i provajdere stručnog znanja i treninga da se na adekvatan način pripreme za vreme koje dolazi nakon pandemije, koji će dalje doprineti stabilizaciji i razvijaju njihovih pojedinačnih biznis modela", rekla je Viktorija Fajt, viši portfolio menadžer u KfW Nemačkoj razvojnoj banci.
„Podrška koju Regionalni "Challenge Fond" Nemačke razvojne banke (KfW) pruža Zapadnom Balkanu podsticanjem partnerstva između obrazovnih institucija - srednjih škola i fakulteta - i kompanija predstavlja najbolji način da se pomogne oporavku, rastu i konkurentnosti naših ekonomija. Razvojem dualnog obrazovanja u srednjim stručnim školama i uvođenjem dualnih studija možemo da uskladimo obrazovne sisteme sa potrebama ekonomije i obezbedimo neophodan kadar za lokalne kompanije i strane investitore koji ovde posluju, kao i one koji planiraju da ulažu u region", izjavio je Mihajlo Vesović ispred Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana.
Na ovom onlajn događaju su pokrenute različite teme, uključujući i „Unapređivanje partnerstava kooperativne obuke između institucija za stručno obrazovanje i obuku i kompanija na Zapadnom Balkanu".
Učesnici su razmenili mišljenja o saradnji između privatnog sektora i sektora za stručno obrazovanje i obuku koja treba da obezbedi podršku daljem obrazovanju i ekonomskim reformama na Zapadnom Balkanu. Navedeno je takođe da privatni sektor treba da bude više uključen u saradnju sa institucijama za stručno obrazovanje i obuku.
Prema rečima Vesovića, ovaj projekat pokrenut pre pandemije sada dobija još veći značaj zato što će obezbediti zapošljavanje radnika u sektorima koji su najviše pogođeni kovidom 19 i koji će nastaviti da posluju smanjenim kapacitetom.
Vesović je istakao da će privredne komore, članice Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana, kao partner na sprovođenju ovog projekta, uložiti sve svoje napore i doprineti uključivanju kompanija iz sektora koji su od ključne važnosti za razvoj pojedinačnih ekonomija i regiona u celini.
On je pozvao kompanije da se povežu sa srednjim školama, visokim strukovnim školama i fakultetima da se prijave za sredstva i zajednički uspostave centre za obuku koji će učenicima i studentima omogućiti da se upoznaju sa mašinama, opremom i alatima koje će koristiti u realnom radnom okruženju tokom obuke i kasnije, kad se zaposle.
Panelisti su se složili da programi poput Regionalnog fonda podržavaju podizanje nivoa kvaliteta stručnog obrazovanja, čemu značajno doprinosi i adekvatan zakonodavni okvir.
Kroz podršku RCF-a kompanijama će biti olakšan proces obučavanja učenika, potencijalnih budućih zaposlenih, jer će oni dolaziti u radno okruženje sa prethodno usvojenim bazičnim tehničkim veštinama koje će sticati zahvaljujući savremenoj opremi i alatima u svojim školama.
Podršku RCF-a kompanije mogu iskoristiti i za dodatnu obuku svojih zaposlenih.
Poziv je objavljen na sajtu www.rcf-wb6.org i traje od od 1. februara do 30. aprila 2021. godine. Prijave važe za konzorcijume iz ekonomija Zapadnog Balkana koji se sastoje od jedne institucije za stručno obrazovanje i obuku i najmanje dve kompanije.
Regionalni "Challenge Fond" je nov program koji za cilj ima da poveća produktivnost i konkurentnost kompanija iz zemalja Zapadnog Balkana.
Fond je nastao na inicijativu nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj, delegiran Razvojnoj banci KfW, a glavni implementacioni partner je Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana (WB6-CIF), zajednička incijativa privrednih komora iz regiona.
Regionalni "Challenge Fond" je nov program koji za cilj ima da poveća produktivnost i konkurentnost kompanija iz zemalja Zapadnog Balkana. Fond je nastao na inicijativu nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj, delegiran Razvojnoj banci KfW, a glavni implementacioni partner je Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana (WB6-CIF), zajednička incijativa privrednih komora iz regiona. 

Nastavak na RTS...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.