Razmišljam o produžetku školske godine

Izvor: Politika, 27.Dec.2013, 16:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Razmišljam o produžetku školske godine

Inspekcija juče na sedam fakulteta. Zbog provaljenih testova na maturi ubuduće se gubi posao. – U 2014. prva srpska rang-lista fakulteta

Zajedničkom akcijom prosvetne i inspekcije rada u toku jučerašnjeg dana prekontrolisan je rad sedam odeljenja visokoškolskih ustanova, rekao je za „Politiku” ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja profesor dr Tomislav Jovanović. On je u razgovoru za naš list istakao da će akcija biti nastavljena i da će biti prekontrolisan >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << rad svih izdvojenih odeljenja visokoškolskih ustanova.

– Problem je što imamo samo 16 inspektora, a postupak zatvaranja odeljenja je toliko komplikovan da izgleda kao da je nemoguć. Tražio sam pomoć policije i tržišne inspekcije da bismo ubrzali postupak. Kad se inspektor pojavi u ilegalnom odeljenju i traži odgovornu osobu, nje naravno nema. Na zahtev da se odgovorni jave inspekciji u roku od deset dana, oni se ne jave i tako se prolongira zatvaranje. Ali, zbog naše akcije pojedini fakulteti su ukinuli prvu, drugu i treću godinu, a ostavili samo četvrtu. 

Da li su to uglavnom privatni fakulteti ili ima i državnih?

U toj grupi je više od 95 odsto privatnih, ali ima i državnih i nisu samo iz naše zemlje nego i iz država u okruženju. O njima niko ne vodi evidenciju: koliko postoje, šta rade, kako funkcionišu.

Kako planirate da dovedete strane studente kada se zna da nema dovoljno mesta u domovima ni za naše studente, na fakultetima nema nastave na engleskom jeziku...

Ima fakulteta sa nastavom na engleskom jeziku.

... da se nabroje na prste jedne ruke.

Tačno, ali strani studenti pristaju da prođu kurs srpskog jezika. Smeštaj je problem, ali na tome već radimo, gledamo koji dom možemo da adaptiramo i prilagodimo njihovim uslovima. Delegacija jedne države je već obišla nekoliko studentskih domova i zadovoljni su onim što su videli. Planiramo da ih dočekamo već na početku sledeće akademske godine.

Da li je u redu da premijer akademsku godinu otvara na privatnom univerzitetu, ali da to ne čini i na državnom?

To je stvar izbora. Prvog oktobra ja sam bio na državnom univerzitetu u Kosovskoj Mitrovici i posle toga na još nekoliko državnih fakulteta. U skladu sa zahtevima međunarodne zajednice moramo učiniti sve da na isti način vrednujemo državno i privatno, ali te škole moraju garantovati kvalitet. Prezentacija fakulteta ne može biti samo na osnovu broja studenata, nastavnika, cene studija, nego kao što je u svetu primarno – na osnovu toga koliko se vrednuje diploma tog fakulteta. Stepen zaposlenosti i potrebe za određenim kadrom mora biti merilo upisa. To možemo da uradimo kategorizacijom fakulteta.

Kad mislite da uradite tu rang-listu i ko će da je sastavi?

Ove godine. To će raditi akreditaciona komisija i Nacionalni savet za visoko obrazovanje.

Šta su konkretno dogovorili timovi Ministarstva prosvete i Bošnjačkog nacionalnog veća – kako će se prevazići problem u nastavi na bosanskom jeziku u školama u Novom Pazaru, Sjenici, Tutinu i Prijepolju?

Nema dva tima, postoji samo tim Republike Srbije. Obrazovanje ove države vodi Ministarstvo prosvete. Svako ima ustavno pravo na školovanje na maternjem jeziku, ali po pravilima države Srbije i mi smo na putu da pronađemo rešenje na opšte zadovoljstvo – da se uvaže jezičke razlike, verska pripadnost i sačuva ono što nam je zajednično. Segregacija i razdvajanje učenika po nacionalnoj i verskoj osnovi nije dopušteno u 21. veku.

Bilo je problema i sa školama u Šapcu, koje su odbile da đaci menjaju smene, a po njihovom primeru su krenule škole i u nekim drugim gradovima. Da li ste dozvolili da Šabac bude izuzetak?

Poslata je preporuka direktorima škola i načelnicima uprava da dvosmenski rad prilagode životu, da se ne drže kruto zakona, jer je bezbednost dece važnija od zakona. Ne smemo da dozvolimo da deca stradaju zbog krutog kršenja zakona.

Da budemo jasni – preporuka se ne odnosi na gradske centre?

Odnosi se pre svega na seoske i na male škole koje zbog malog broja dece ne moraju da dele đake na dve smene, što je praktičnije i za decu i za roditelje i nastavnike i za državu. Ovde je nastao drugi problem, ovde je politika umešala prste. Ja molim političare da izađu iz škola i da ostave škole đacima i nastavnicima. Takođe, treba da razmislimo i o predlogu učiteljskih udruženja i pojedinih škola da bude fleksibilna i školska godina. Ideja je da školska godina traje duže i da time deca budu manje opterećena, da imaju manji broj časova dnevno. To bi stvorilo i prostora da se vrate nenastavne aktivnosti.

Hoće li se nešto menjati u procesu pripreme, štampanja, distribucije testova da bi se osiguralo da matura za osmake u junu ne bude provaljena?

Hoće. Preuzeo sam ovu dužnost i odgovornost, ali hoću i da je podelim sa svim nivoima obrazovanja. Ministar je najodgovorniji, to ne sporim, ali odgovornost imaju i oni koji prave, štampaju, distribuiraju testove, zatim direktori škola, školske komisije, dežurni nastavnici.

Dakle, tamo gde nastane propust odgovorna osoba, imenom i prezimenom, snosiće posledice?

Izgubiće posao. Nema više oslanjanja na moralnu odgovornost, poziv na savest. Ko izgubi posao, izgubiće licencu i više neće moći da se bavi prosvetom.

Odustalo se od ideje da testovi elektronski putuju do škola.

Škole nisu spremne za to. Naša zamisao je bila da svaki osmak na računaru reši test i odmah vidi koliko je osvojio poena, ali mi nismo dovoljno informaciono obučeni. Ni ideja da se testovi štampaju u školama ne može da se ostvari. Ispostavilo se da nemaju sve škole kompjutere ni internet.

Hoće li ministar izvlačiti jednu od tri kombinacije na RTS-u pred ispit ili će se štampati samo jedna dobitna?

Postojaće samo po jedna pripremljena kombinacija zadataka za tri testa. Uloga ministra jeste da utiče na to da se na ispitu nađu zadaci koji neće zbuniti učenike da posle ispita ne bi postojao raskorak između ostvarenih bodova na testu i ocena osmaka. Tri zbirke zadataka pojaviće se početkom drugog polugodišta. Biće štampane na svim jezicima na kojima se realizuje nastava i na Brajevom pismu. Cena će biti simbolična, da pokrije troškove štampe, a istovremeno će biti objavljene i elektronske verzije koje će biti besplatne.

----------------------------------------------------

O platama nastavnika

Da li smatrate da nastavnici imaju male plate?

Imamo male plate, ali čitavo društvo ima male plate. Ako smo se dogovorili da zajednički podnesemo teret, onda moramo da učestvujemo svi da se to popravi. Voleo bih i ja da stanje bude bolje i ja živim u ovoj državi, ali i ako nema dovoljno para, ponašajmo se kao svako u svojoj kući, ne možemo da trošimo više nego što se ima.

Sandra Gucijan, Milenija Simić-Miladinović

objavljeno: 27.12.2013.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Razmišljam o produžetku školske godine

Izvor: RTS, 27.Dec.2013

Inspekcija na sedam fakulteta. Zbog provaljenih testova na maturi ubuduće se gubi posao. U 2014. prva srpska rang-lista fakulteta...Zajedničkom akcijom prosvetne i inspekcije rada prekontrolisan je rad sedam odeljenja visokoškolskih ustanova, rekao je za Politiku ministar prosvete, nauke i tehnološkog...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.