Razdor u jevrejskoj zajednici

Izvor: RTS, 03.Sep.2019, 20:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Razdor u jevrejskoj zajednici

U Srbiji nema antisemitizma i Srbija ga osuđuje, a uvažava jevrejsku zajednicu i poštuje njihova prava, rečeno je na sastanku predsednika Srbije i predstavnike Svetskog jevrejskog kongresa. Međutim, unutar jevrejske zajednice u Srbiji više od godinu traje razdor. Četiri jevrejske opštine pokušale su da smene rukovodstvo Saveza jevrejskih opština Srbije. Nekoliko meseci kasnije, do podela je došlo i u Jevrejskoj opštini Beograd. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Raspolaganje imovinom Jevreja ubijenih u Holokaustu bez potomaka pokazalo se kao jabuka razdora. Usledili su vanredni izbori u zajednici, ali i tužba dotadašnjeg predsednika Zajednica Jevrejskih opština Srbije. U sudsku odluku uzdaju se i tuženi.

"Sigurno da nam ne odgovara toliko dugo rešavanje tog problema, ali sa druge strane i ne izlazimo na ulicu, ne pišemo pisma ministrima, ne tražimo nikakvu intervenciju bilo koga iz rukovodstva, nego kao što sam rekao čekamo da se ta stvar reši pred sudom", kaže Igor Ginzberg, novoizabrani predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije.
Jasno opredeljenje direktora centra "Simon Vizental" za jednu od dve struje deo jevrejske zajednice smatra neprimerenim. Negoduju i zbog broja žrtava u Jasenovcu koji je nedavno izneo u Beogradu.
"Svi relevatni istoričari i istraživači smatraju da je možda cifra najpribližnija oko 130.000, a gospodin Zurof kaže da oni smatraju, ne on da smatra, znači govori u ime 'Simon Vizental' centra. Mi ćemo morati da pitamo gospodu iz 'Simon Vizental' centra na osnov kojih istraživanja su oni došli do zaključka da su u Jasenovcu stradalo do 100.000 ili oko 100.000", ističe Nenad Fogel, predsednik Jevrejske opštine Zemun.
Smenjeno rukovodstvo smatra da su zasmetali kada su upozorili da četiri jevrejske opštine ne podnose izveštaje o trošenju novca dobijenog od imovine žrtava Holokausta bez živih naslednika.
"Vanredna izborna skupština će biti tema neke sudske rasprave u novembru mesecu ove godine i ja mislim da će nakon toga vrlo brzo doći do razrešenja čitave situcija kada će se u potpunosti videti o čemu se radi i postati potpuno jasno da je ovo jedan nonsens koji se pokušava ponavljanjem po stoti put pretvoriti u istinu", navodi Robert Sabadoš, smenjeni predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije.
Rabinu Isaku Asielu se zamera da ne radi na ujedinjenju zajednice.
"Nisu ovde u pitanju neka deca koja se igraju u pesku, pa su se posvađala oko nekakve kule u pesku. Ovde su u pitanju krupne stvari – laž, kriminal i tu nema neutralnih", smatra rabin Isak Asiel.
Položaj Jevreja u Srbiji, kao i izgradnja Memorijalnog centra na Starom sajmištu bile su neke od tema razgovora predsednika Srbije i predstavnika Svetskog jevrejskog kongresa.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.