Rat Verbića i privatnih izdavača udžbenika

Izvor: Politika, 13.Maj.2015, 18:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rat Verbića i privatnih izdavača udžbenika

Da li „Klet” ima monopol na tržištu vrednom od 80 do 150 miliona evra jer je kupio još dve izdavačke kuće? – Verbić: Nećemo podleći pritiscima.

Iako niko od zvaničnika ni danas nije želeo direktno da izgovori rečenicu da su privatni izdavači udžbenika (a među njima najmoćniji izdavač „Klet”) primorali ministra prosvete Srđana Verbića da povuče iz skupštinske procedure predlog novog zakona o udžbenicima, više je nego jasno da se rasplamsao rat za tržište koje godišnje donosi od 80 do 150 miliona evra.

Ovo što se dogodilo prekjuče u skupštini sada je u tešku situaciju stavilo 850.000 učenika i milion i po roditelja, koji sa pravom već godinama očekuju da se uvede red u ovu oblast školstva, koja je sinonim za mito i korupciju.

Ministar Verbić, koji posle prebijanja svog pomoćnika za visoko obrazovanje Milovana Šuvakova kaže da ne strahuje za sebe, već za svoje saradnike, i danas  je novinarima ponovio da je predlog zakona povučen zbog „ogromnih pritisaka” koje trpi ovo ministarstvo. Tačnije, zbog lobista, kako je pojasnio u parlamentu.

– Nećemo podleći pritiscima, ne odustajemo od ovog zakona i zakon će biti usvojen do 1. septembra – rekao je Verbić novinarima.

On, međutim, nije želeo nikoga da imenuje kada je govorio o pritiscima, niti je želeo da prokomentariše sumnje u to da su privatni izdavači lobirali među poslanicima ne bi li se prihvatili amandmani koji bi suštinski izmenili zakon, koji u tom slučaju ne bi mogao da bude primenjiv u praksi.

– Povukli smo zakon kako bismo bolje i jasnije precizirali neke odredbe i izbegli nejasnoće i različita tumačenja. Shvatili smo da postoji opasnost da se neki članovi zakona proizvoljno tumače i da sprovođenje zakona bude ugroženo – rekao je Verbić.

Državni sekretar Ministarstva prosvete prof. dr Zorana Lužanin, koja je „glavna i odgovorna” za kreiranje ovog zakona, kaže da se ne oseća sigurno posle prošlonedeljnog napada na kolegu Šuvakova.

 Na novinarsko pitanje da li joj je neko pretio, odgovorila je da nije.

Ona je, međutim, rekla da je ministarstvo u januaru podnelo krivičnu prijavu protiv Udruženja izdavača udžbenika, nastavnih sredstava i učila Srbije zbog sumnje da u njihovom dopisu u kojem su izneli sugestije na zakon ima falsifikovanih potpisa. Najmanje dva autora udžbenika potvrdila su da su njihovi potpisi falsifikovani.

Na čelu ovog udruženja je direktorka IZ „Klet” Gordana Knežević Orlić, čiji advokat je takođe u toku izrade zakona dostavio pismo sa primedbama. U ministarstvu je ocenjeno da je to pismo pisano – „neprimerenim tonom”. Takođe, nezvanično se govori i da je monopol jednog državnog izdavača sada zamenjen monopolom jednog privatnog, naročito posle vesti da je „Klet” ušao sa gotovo 50 odsto na tržište udžbenika preko dve ćerke firme.

– Nije Zakon o udžbenicima povučen zbog „Kleta”, već zato što je bio pun manjkavosti, na koje smo ukazivali dugo i mi i ostali izdavači. Tačno je da je naš advokat reagovao dopisom Ministarstvu prosvete, ali to nikako ne može da bude pritisak, već reagovanje na greške koje smo uočili tokom izrade zakona – izjavila je juče za naš list Gordana Knežević Orlić, direktorka IZ „Klet”.

Na naše pitanje da li „Klet” drži monopol na srpskom tržištu udžbenika najnovijom kupovinom izdavačkih kuća „Freska” i „Novi logos”, ona odgovara da je „spajanje kompanija normalno u čitavom svetu” i da to nema nikakve veze sa ovom pričom.

(opširnije u sutrašnjem štampanom izdanju "Politike" )

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Komentar: Pritisci

Izvor: Večernje novosti, 14.Maj.2015, 14:58

NA tržištu udžbenika godišnje se okrene više od 100 miliona evra. Pare su malo državne, a malo više ih iz džepova istresu roditelji. Već od februara počnu da kreditiraju izdavače, uplaćujući rate za udžbenike za narednu školsku godinu. I tako izdavači potkraj leta "beskamatnim kreditom"...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.