Raste cena ogreva ali i bespravna seča

Izvor: RTS, 07.Sep.2017, 19:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raste cena ogreva ali i bespravna seča

Nabavka ogreva počela je ranije nego prethodnih godina, a snabdevači kažu da je potražnja za ogrevnim drvetom najveća u protekle dve decenije. Na nekim stovarištima već ima i nestašice, pa je cena od avgusta uvećana deset odsto, a kubik doseže i šest hiljada dinara. Ako se kupuje direktno u šumskim gazdinstvima "Srbijašuma", cena kubika je i 50 odsto niža.
Građani ne pitaju da li je bukovo, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << hrastovo ili cerovo, samo da ogrev nabave što pre. Radojica Glušac pomaže komšijama da iseku drva, a i svoja je već ugovorio.

"Deset metara mi treba za zimu, planiram do oktobra da kupim, mora da se kupi, šta ću", kaže Glušac.
Ne ostavlja se ni piljevina, kažu, dobro gori i u kotlovima i u "smederevcu".
Snabdevači kažu da se ogrevno drvo ne zadržava na stovarištima, sve što stigne brzo se proda i uglavnom je unapred rezervisano. Cena kubika kreće se od 4.500 do 6.000 dinara, što je 20 do 30 odsto više nego u istom periodu prošle godine.
Ko ima prevoz, drva može da kupi na punktovima "Srbijašuma" znatno jeftinije. Potražnja je i kod njih već deset odsto veća nego lane. Prioritet imaju lokalno stanovništvo, institucije, sindikati i udruženja penzionera.
"JP 'Srbijašume' ima cenu koju nije menjalo skoro dve godine, odnosno 3.010 dinara za prostorni metar sa PDV-om. Ova je cena na šumskom kamionskom putu. Oni koji su zainteresovani za to moraju otići na kamionski put i izvršiti utovar. Jedno domaćinstvo može kupiti do 20 kubnih metara", kaže izvršni direktor Sektora za komercijalne poslove Tihomir Murić.
Kako bi sprečili zloupotrebe, u "Srbijašumama" sa inspekcijom pojačavaju mere protiv bespravne seče i nelegalne trgovine ogrevnim drvetom.
"Naši čuvari šuma zaustavljaju drvo koje je u prometu, odnosno vozilo. Ako nema odgovarajuću dokumentaciju, ako mu se ne zna poreklo gde je posečeno, to se tretira kao bespravna seča. Mi smo izvršili oko 1.000 kontrola prometa drveta i na osnovu naših evidencija, negde oko 50 posto je drvo koje nije imalo odgovarajuću dokumentaciju", kaže izvršni direktor za šumarstvo u "Srbijašumama" Gordana Jančić.
Godišnje se bespravno poseče oko 12.000 kubika drva, samo od početka godine već je bespravno uzeto 9.000 kubika, a kazna je i do pedeset hiljada dinara.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.