Raspust ipak u školi, svako ima svoj zadatak u Jarmenovcima

Izvor: RTS, 18.Feb.2020, 18:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raspust ipak u školi, svako ima svoj zadatak u Jarmenovcima

Meštani Jarmenovaca kod Topole raspust koriste za uređivanje četvororazredne škole. To je istureno odeljenje osnovne škole u Donjoj Šatornji koje pohađaju deca iz četiri sela. Posle raspusta, sačekaće ih renovirane i lepše učionice.
Kao što je 1909. škola sagrađena prilozima meštana, danas se na isti način renovira. Složni Jarmenovčani, pomažu koliko ko može. Tate su zadužene za majstorske >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << radove, mame za čišćenje i glancanje.

"Ja sam ostala u ovom selu, odavde sam i želim da i moji unučići idu u ovu školu, da se ovo sredi", kaže Snežana Mladenović.
Miroslav Pantić ističe da sva deca zaslužuju da imaju toplu učionicu i komfor. "Radovi su još u toku, nije sve završeno, ali dobro je", dodaje Pantić.
Meštani, i sami nekada đaci škole u Jarmenovcima, prikupili su oko 600.000 dinara za novu stolariju. Kupljen je i nov školski inventar, zamenjene sijalice. Pomogla je i Opština.
"Tako da smo ranije sređivali toalete i ostale stvari u toj školici, sada zajedno otprilike dinar na dinar sa roditeljima radimo zamenu stolarije", objašnjava Dragan Jovanović, predsednik Skupštine opštine Topola.
Valentina Rajković, učenica iz Jarmenovaca, kaže da je u učionicama bilo  hladno i da je ponekad vetar duvao toliko snažno da je otvarao prozore.
"Cvi smo srećni zato što su se uradili prozori i biće nam toplije", naglašava učenica Milica Pantić.
I Nikolina Milivojević navodi da im je sada mnogo lepše i svetlije u učionicama.
U školskim klupama sada je 13 učenika, a ne tako davno radilo se u dve smene. Svi su odlični đaci, uče, igraju se, druže i pomažu jedni drugima. Da budu složni i solidarni, naučili su od starijih.
"Nadamo se da će ovim gestom to uticati na naše roditelje da ostanu ovde. Eto čujemo da će šest prvaka upisati prvi razred u odnosu na ovu godinu gde smo imali samo jednog đaka prvaka", poručuje Marija Obradović, direktorka OŠ "Živko Tošić" u Donjoj Šatornji.
U Jarmenovcima je sada oko hiljadu stanovnika. Mnogobrojne su prodice sa troje i četvoro dece. Želja meštana je da u klupama, kao i kada je zgrada sagrađena pre 111 godina, bude što više mališana. Da i škola i selo što duže žive.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.