Ramazanski post za jedinstvo muslimana Srbije

Izvor: S media, 10.Avg.2010, 14:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ramazanski post za jedinstvo muslimana Srbije

Ovogodišnji ramazanski post da donese jedinstvo muslimanima Srbije, poručio muftija srbijanski Muhamed Jusufspahić. Ramazanski post leči dušu i telo, izjavio reis Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić. Bošnjaci predstojeći Ramazan dočekuju "u znaku borbe za slobodu, prava i čast" muslimana u Sandžaku i Srbiji, kaže glavni muftija Islamske zajednice (IZ) u Srbiji Muamer Zukorlić.

Muftija srbijanski Muhamed Jusufspahić pomolio se danas Bogu da ovogodišnji ramazanski >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << post donese jedinstvo muslimanima Srbije, jer jedinstvo i medjuljudski mir nemaju alternativu.

Ramazan je mesec božije milosti i oprosta, spasenja čovečijeg sveopštim dobročinstvom i verom, rekao je Jusufspahić povodom nastupanja tog svetog meseca, čitajući ovogodišnju poslanicu u Bajrakli džamiji.

Ramazanski mesec posta za islamske vernike počinje sutra, a večeras se masovno posećuju džamije. Ramazan je najvažniji i najsvetiji mesec islamske vere.

To je deveti mesec muslimanskog (lunarnog) kalendara, u kojem je, izmedju ostalog, počelo objavljivanje Kurana.

Tokom Ramazana obavezan je post i to se smatra jednim od stubova islama, a podrazumeva se potpuno uzdržavanje od jela i pića i telesnih zadovoljstava od zore do zalaska sunca, i to 30 dana.

''Milost je božija živeti u miru sa komšijama, u mirnoj i stabilnoj zemlji, milost je Alahova doprinositi miru i stabilnosti i tamo gde živimo sa drugima, i gde god drugi žive sa nama ili bez nas'', rekao je muftija i dodao da je Muhamed ljude učio da veruju i vole svoju veru, da čine dobro, poštuju i vole ljude i svoju zemlju.

Jusufspahić je istakao da će se pored Bajrakli džamije deliti iftar obrok (prvi obrok posle celodnevnog posta) i pozvao gladne i siromašne da dodju i ''olakšaju sebi i drugima'', ali i imućne da donesu i podele svoje iftar obroke.

Tokom Ramazana, pored Bajrakli džamije, nastavlja sa radom Islamska akademija, srednja škola Medresa i škola Kurana, dodao je Jusufspahić.

Muftija Muhamed Jusufspahić izjavio je danas da Islamska zajednica Srbije i država treba zajedno da naprave kampanju o Kosovu u muslimanskim zemljama.

"Islamska zajednica Srbije i Republika Srbija, udruženi, treba da naprave kampanju u muslimanskim zemljama, koje su jednako bitne kao i sve ostale, kako bi iz ove situacije izašli zajedno, jer ako to rade druge države i drugi faktori zašto ne bismo i mi'', rekao je muftija srbijanski novinarima, posle čitanja ramazanske poruke u beogradskoj Bajrakli džamiji.

Zilkić: Duša se leči postom

Reis Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić ocenio je danas, pred početak meseca posta Ramazana, da je svrha posta da leči dušu, razvija jaku volju i

odlučnost kod čoveka kako "ne bi pao pred zahtevima strasti".

Zilkić je, čestitajući vernicima Ramazan, naveo da mesec posta nudi čoveku jedinstven duhovni oporavak.

"Ako smo se poslednjih godina jedni od drugih udaljili pa je potekla mržnja, verujem da će Alahovom milošću u ovom časnom mesecu naša srca da omekšaju i da će iz njih poteći istina, pravda, red, mir i poverenje", rekao je reis.

On je pozvao vernike da ne zaborave na "prolaznost sveta i polaganje računa za ono što rade", jer će tako biti snažniji i odlučniji u donošenju najvažnijih odluka u životu.

"Setite se slabih i nemoćnih oko sebe, jer glavni smisao ibadeta posta je da kod nas probudi suosećanje prema onima koji su gladni, koji trebaju našu ljubav i pažnju", rekao je Zilkić.

Zukorlić: Bošnjaci se bore za svoja prava

Glavni muftija Islamske zajednice (IZ) u Srbiji Muamer Zukorlić ocenio je danas da Bošnjaci predstojeći Ramazan dočekuju "u znaku borbe za slobodu, prava i

čast" muslimana u Sandžaku i Srbiji.

Zukorlić je u ramazanskoj čestitki naveo da je "odricanje od jela, pića i drugih telesnih užitaka od zore do zalaska Sunca najbolji način odgoja duše i tela u duhu samokontrole".

"Samo onaj ko uspostavi kontrolu nad svojim telensim potrebama i požudama ima osećaj za potrebe drugih i snage za solidarnost sa ugroženima", rekao je Zukorlić.

On je dodao da Mešihat IZ u Srbiji planira otvaranje vakufskih kuhinja tokom ovog meseca posta u većini sandžačkih gradova za gradjane slabijeg imovinskog stanja.

"Zato ovaj Ramazan proglašavam mesecom slobode i solidarnosti za sve pripandike IZ", naveo je Zukorlić u čestitki.

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Muftija: Molitva za jedinstvo muslimana u Srbiji (VIDEO)

Izvor: EMportal, 10.Avg.2010

Muftija srbijanski Muhamed Jusufspahić pozvao danas, uoči početka ramazanskog posta, muslimane u Srbiji na mir i jedinstvo.

Nastavak na EMportal...

Muftija pozvao na jedinstvo i mir

Izvor: RTS, 10.Avg.2010

Povodom nastupanja svetog meseca Ramazana, muftija srbijanski Muhamed Jusufspahić pomolio se za jedinstvo muslimana Srbije, jer, kako je rekao, jedinstvo i međuljudski mir nemaju alternativu...Muftija srbijanski Muhamed Jusufspahić, povodom nastupanja svetog meseca Ramazana, pomolio se za jedinstvo...

Nastavak na RTS...

Poruke uoči ramazana

Izvor: RTS, 10.Avg.2010

Povodom početka Ramazana poruku vernicima uputili verski lideri iz Beograda i Novog Pazara. Muftija srbijanski Muhamed Jusufspahić pomolio se za jedinstvo muslimana Srbije, jer, kako je rekao, jedinstvo i međuljudski mir nemaju alternativu...Muftija srbijanski Muhamed Jusufspahić, povodom nastupanja...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.