Poruke uoči ramazana

Izvor: RTS, 10.Avg.2010, 19:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poruke uoči ramazana

Povodom početka Ramazana poruku vernicima uputili verski lideri iz Beograda i Novog Pazara. Muftija srbijanski Muhamed Jusufspahić pomolio se za jedinstvo muslimana Srbije, jer, kako je rekao, jedinstvo i međuljudski mir nemaju alternativu.

Muftija srbijanski Muhamed Jusufspahić, povodom nastupanja svetog meseca Ramazana, pomolio se za jedinstvo muslimana Srbije, jer, kako je rekao, jedinstvo i međuljudski mir nemaju alternativu.

Glavni muftija Islamske zajednice >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Srbiji Muamer Zukorlić poručio je da ovaj Ramazan muslimani dočekuju u znaku borbe za slobodu, prava i čast u Sandžaku i Srbiji.

"Odricati se jela, pića i drugih telesnih užitaka od zore do zalaska sunca u toku ovog meseca sa ciljem postizanja zadovoljstva Alaha uzvišenog najbolji je način odgoja duše i tela u duhu samokontrole i strpljivosti", poručio je Zukorlić.

"Samo onaj ko uspostavi kontrolu nad telesnim potrebama i požudama ima osećaj za potrebe drugih i snage za solidarnost sa ugroženima", ocenio je Zukorlić u ramazanskoj čestitiki.

"Ramazan je mesec božije milosti i oprosta, spasenja čovečijeg sveopštim dobročinstvom i verom", rekao je Jusufspahić čitajući ovogodišnju poslanicu u Bajrakli džamiji.

"Milost je božja živeti u miru sa komšijama, u mirnoj i stabilnoj zemlji, milost je Alahova doprinositi miru i stabilnosti i tamo gde živimo sa drugima, i gde god drugi žive sa nama ili bez nas", rekao je muftija.

Muftija je istakao i da je Muhamed ljude učio da veruju i vole svoju veru, da čine dobro, poštuju i vole ljude i svoju zemlju.

Jusufspahić je naveo da će se pored Bajrakli džamije deliti iftar obrok, prvi obrok posle celodnevnog posta i pozvao gladne i siromašne da dođu i "olakšaju sebi i drugima", ali i imućne da donesu i podele svoje iftar obroke.

"Tokom Ramazana, pored Bajrakli džamije, nastavlja da radi Islamska akademija, srednja škola Medresa i škola Kurana", dodao je Jusufspahić.

Ramazanski mesec posta za islamske vernike počinje u sredu, a večeras se masovno posećuju džamije.

Svrha posta je da čoveka nauči na strpljenje u nemaštini, da ojača njegovu snagu pred nagonima i da ga zadrži dalje od lošeg i nevaljalog.

IZS i država zajedno u kampanji o Kosovu

Posle čitanja ramazanske poruke u Bajrakli džamiji, muftija srbijanski Muhamed Jusufspahić izjavio je novinarima da Islamska zajednica Srbije i država treba zajedno da naprave kampanju o Kosovu u muslimanskim zemljama.

"Islamska zajednica Srbije i Republika Srbija, udruženi, treba da naprave kampanju u muslimanskim zemljama, koje su jednako bitne kao i sve ostale, kako bi iz ove situacije izašli zajedno, jer ako to rade druge države i drugi faktori zašto ne bismo i mi'', rekao je muftija srbijanski.

Komentarišući zaključak koji je nedavno usvojen na međunarodnoj konferenciji Islamske svetske lige (Rabita), u Meki, u Saudijskoj Arabiji, da sve zemlje sveta treba da priznaju nezavisnost Kosova, Jusufspahić je rekao da bi trebalo, na pitanju Kosova, da rade zajednički Islamska zajednica Srbije i država.

Iako je bio pozvan na konferenciju Rabite, Jusufspahić je objasnio da nije učestvovao, jer mu ambasada Saudijske Arabije u Sarajevu nije odobrila vizu.

On je podsetio da se, svojevremeno, na Islamskoj konferenciji u Kairu, lično suprotstavio donošenju bilo kakvih zaključaka u vezi sa Kosovom.

Inače, u radu Rabite učestvovao je reis-ul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafa Cerić, a u delegaciji koju je predvodio bio je i muftija Zukorlić.

Jusufspahić je podsetio da je njegov otac, beogradski muftija Hamdija Jusufspahić učestvovao u osnivanju Rabite i naveo da je to bitna organizacija u životu svakoga mulismana, ali da je zaključak o Kosovu donet odlukom nadmoćnijih snaga.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.