Radojičić za RTS: Najvažnije je da nema teških formi zaraze koronavirusom

Izvor: RTS, 18.Jun.2020, 18:34

Radojičić za RTS: Najvažnije je da nema teških formi zaraze koronavirusom

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić rekao je za RTS da povećanje broja zaraze kovidom 19 govori da je od samog početka bilo jasno da virus ne može da nestane tek tako, ali da je navažnije da nema teških formi bolesti.
Sve su duži redovi pred kovid ambulantama, a lekari navode da je sve više onih koji žele da se testiraju.

Epidemiolozi kažu da je danima među pozitivnima najveći >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << broj građana iz Beograda.
Gostujući u Beogradskoj hronici, gradonačelnik Zoran Radojičić rekao je da je ovo nešto što smo mogli da očekujemo i da je bilo jasno da virus ne može da nestane tek tako.
Najvažnije je, ističe, da nema teških pacijenata i teških formi bolesti i da je broj pacijenata na respiratoru i broj preminulih u ovom trenutku ključni podatak.
U Srbiji su u protekla 24 sata potvrđena još 94 slučaja, a preminula je jedna osoba. 
"Ovo povećanje zavisi od više faktora, koju ste grupu ispitali, koliki je broj ispitanika", rekao je Radojičić, koji je i član Kriznog štaba. 
Prema njegovim rečima, ako se vakcina ne pronađe, pre ili kasnije svi ćemo doći u kontakt sa virusom.
Ako već dolazimo u kontakt, onda je, kaže, bolje da to bude onda kada je virus niže virulencije, onda kada izaziva lakše forme bolesti.
"Naravno, ne propagiram taj koncept da treba svi da se zarazimo u ovom trenutku, ali ako bi čovek trebao da bira, to je moj stav kao čoveka koji brine o svom zdravlju i zdravlju svojih najbližih, sa te strane možemo da gledamo i tako", rekao je Radojičić. 
Ponavlja da i dalje moramo biti obazrivi, da se moramo pridržavati mera i ističe da je ključno da se ne pojavi veliki broj teških formi koje bi opteretili zdravstveni sistem.
Smatra da je kod nas trenutno nastavak epidemije koja je, kako kaže, nešto aktuelizovana,  i ističe da je najvažnije da se broj ljudi ne poveća u kratkom vremenskom periodu.
Više od 300 fasada sređeno Gradonačelnik Beograda rekao je da je u prethodnom periodu u prestonici uređeno više od 300 fasada i da se planira do kraja godine sređivanje još 67 objekata.  
"Važno je da nastavimo trend od prethodnih godina. Preko 300 fasada je urađeno u Beogradu i to deluje fascinantno. Nažalost, više od dve decenije nije ulagano u to i zbog toga ne prebacujem krivicu ni na koga jer je to pitanje i objektivnih i subjektivnih okolnosti. Ipak, to je činjenica i zato verujem da će se sa više nego neophodnim rekonstrukcijama nastaviti ", rekao je Radojičić. 
Sada su izbori, kaže gradonačelnik, konsolidovaće se nove vlasti, ali će se nastaviti obnova fasada, ravnih krovova, lifova. Takođe, dodao je Radojičić, plan je i da opštine zajedno sa sugrađanima daju svoj doprinos.
"Mnogo problema je zatekla ova vlast, ali je mnogo i rešila", naveo je gradonačelnik.
Gradonačelnik se osvrnuo i na velike radove u gradu, sa akcentom na ulaganja u zdravstvene objekte. 
"Lično sam fasciniran kako se završava Klinički centar jer je velika bruka bilo to da nismo mogli da završimo objekat koji je počeo da se gradi sedamdesetih godina prošlog veka. Kad je reč o 'Tiršovoj 2', pobornik sam da se sve pripremne radnje dobro obave i uostalom čitav projekat sa razrađenim detaljima, nakon čega verujem da ćemo graditi mnogo brže" , istakao je Radojičić. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.