Izvor: Blic, 13.Nov.2009, 18:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnici Prvog maja blokirali prugu u Lapovu /video/

Lapovo - Oko 200 radnika preduzeća „1. maj” iz Lapova juče su blokirali međunarodnu prugu Beograd - Niš na železničkoj stanici u ovom mestu. Radnici traže isplatu 10 zaostalih plata, uplatu doprinosa od aprila, pokretanje proizvodnje i poništenje kupoprodajnog ugovora.

Oni tvrde da je ispunjavanje tih zahteva bilo dogovoreno s nadležnim ministarstvima još letos, čime je okončan četvoromesečni štrajk u preduzeću, te da je preduzeću obećan namenski kredit >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << iz Fonda za razvoj od oko milion evra da se ispune zahtevi radnika, ali je to otkazano. Zbog protesta bilo je blokirano desetak od 50 vozova.

Protest je protekao bez incidenata, a radnici su se razišli nešto posle 15 sati, uz dogovor da se u ponedeljak ponovo nađu na istom mestu.

Novica Marković, predsednik Sindikalne organizacije „1. maja”, kaže da su se radnici spontano okupili na pruzi, jer im novi vlasnik - „Autovojvodina” iz Novog Sada, nije ispunila „opravdane zahteve”, ali i da su izgubili poverenje u državne organe „jer je izostala pomoć u rešavanju nagomilanih problema”.

- Situacija je gora nego letos. Dugovi se gomilaju, a 40 mojih kolega koji žive u Jagodini i Velikoj Plani ne mogu da overe ni zdravstvene knjižice, jer nisu uplaćeni doprinosi. Proizvodnja je stala pre godinu dana, bez izgleda da uskoro krene - kaže Marković.

Dragišu Biočanina (39), programera, posle 11 godina radnog staža u ovoj firmi, izdržavaju roditelji.

- Nemam para za prevoz iz Batočine, mesecima ne plaćam alimentaciju za maloletno dete koje živi sa bivšom suprugom. Moja firma sve dublje tone. Isekli su nam struju pre mesec dana, nema ni grejanja pa se radnici koji rade u računovodstvu smrzavaju. Pokušaj gazde da dobije kredit od milion evra iz Fonda za razvoj je propao, tako da ne vidim izlaz iz krize. Po svemu sudeći, na pomolu je stečaj - kaže Biočanin.

Milinka Kojanić (55) je ogorčena što poslodavci „ne haju za nevolje 250 radnika preduzeća koje je do privatizacije bilo jedno od najuspešnijih u Šumadiji”.

- Nakon 32 godine radnog staža faktički sam na ulici. Imam dvoje dece i muža koji je takođe ostao bez posla. Svi se oglušuju o naše vapaje. U ovim godinama u Lapovu i okolini ne mogu da se zaposlim. Pristala bih da radim bilo šta, iako sam po struci ekonomista - kaže Milinka.

Štrajkačima se pridružio i Predrag Gligorijević (66), koji je posle 40 godina i 72 dana rada u ovom preduzeću otišao u penziju uskraćen za sedam zarada i otpremninu od 130.000 dinara.

- Tužio sam bivšu firmu, na ime presude i ostalih troškova sada moram da platim 19.000 dinara, ali ne znam odakle - kaže Gligorijević.

Direktor: Stečaj jedino rešenje

Velimir Radenović, direktor GIK „1. maj”, kaže da je u istom položaju kao i ostali radnici ove firme.

- I pre privatizacije ovo preduzeće poslovalo je sa gubicima, koji su se u međuvremenu uvećali. Proizvodnja je prekinuta krajem prošle godine, tako da para za isplatu zarada nema.

To radnici dobro znaju.

Socijalni program nije urađen, jer država nije obezbedila novac za višak. A tehnološki višak je 165 radnika - kaže Radenović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.