Izvor: B92, 19.Okt.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radiološki tehničari organizuju štrajk upozorenja

Beograd -- Zaposleni na Institutu za radiologiju Kliničkog centra potvrdili su da će stupiti u jednosatni štrajk upozorenja u ponedeljak u 13 sati. Juče su u Urgentnom centru boravili savezni inspektor za jonizujuće zračenje Slaviša Simić i načelnik zdravstvene inspekcije Republike Srbije Dana Mihailović. Oni su se sa zaposlenima na Institutu za radiologiju dogovorili da se ispita ispravnost svih aparata za jonizujuće zračenje i da niko kod koga su pronađene promene na hromozomima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ne može da radi dok se ne utvrdi da se njegovo zdravstveno stanje poboljšalo. Dogovoreno je i da svi koji rade u Institutu, budu ispitani na Vojno-medicinskoj akademiji.

Zamenik glavnog tehničara Urgentnog centra Darko Simić istakao je da se problem ozračenosti odnosi na sve radiološke službe u Srbiji i Crnoj Gori i da su hromozomske aberacije otkrivene i kod radiologa u Kragujevcu i Mladenovcu: "Treba da se donese savezni zakon, o zračenju. Znači imate masu propusta. Da se ovo nikada ne bi više desilo, da pacijenti znaju da su sigurni, da bi mi koji radimo sa tim pacijentima bili sigurni u naše zdravlje i da nikad više ne dođemo u ovakvu situaciju da morate da brinete i za pacijenta i za sopstveno zdravlje", kaže Simić.

Predsednik Štrajkačkog odbora Novog sindikata zdravstva Dušan Milovanović naglasio je da je zakonom određeno da se ispitivanja radioloških tehničara sprovode jednom u 5 godina, ali da u Kliničkom centru nisu urađena nijednom u poslednjih 15 godina.

Glavni tehničar Instituta za radiologiju Dragiša Karabašević rekao je da su posle instrukcija Ministarstva zdravlja i uprave Kliničkog centra, već počela merenja ozračenosti zaposlenih na Institutu Karajović. Dogovoreno je i da će pored svih radnika, biti ispitane i prostorije u kojima se radi. Međutim, problem je što na Institutu Karajović radi samo jedan mikroskop i dva radnika i što tamo godišnje može da se ispita samo 300 ljudi, a u Institutu za radiologiju radi 186 ljudi.

"Mi smo se sa predstavnicima instituta Karajović složili da oni to sami ne mogu da urade u nekom brzom roku i da su oni rekli da priznaju nalaze Vinče. Na nama je sada, na upravi Kliničkog centra i ministarstvu da vidimo da li će nam dozvoliti, o trošku Kliničkog centra ili minstarstva, da uradimo uporedo i u institutu Vinča", kaže Karabašević.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.