Izvor: RTS, 01.Okt.2021, 10:43

Radio Beograd puni 97 godina – i dalje nauticajnija radio stanica

Na današnji dan, 1924. godine, Radio Beograd počeo je da emituje program. U eksperimentalnim emisijama inženjeri Mihajlo Simić i Dobrivoje Petrović sa predajnika u Rakovici emitovali su i koncerte uz učešće pevača Beogradske opere. U znak sećanja na prvo emitovanje, 1. oktobar je i dan Radio-televizije Srbije.
Još malo pa vek. Radio Beograd slavi 97 godina postojanja. Arhivsko blago, moderan i kvalitetan program, najsavremenija studijska oprema >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i digitalizovana proizvodnja, čine ga i dalje najuticajnijom radijskom stanicom.

"Radio Beograd je savremena radio stanica koja je u rangu, po tehničkoj opremljenosti i načinu rada, velikih evropskih radio stanica koje pripadaju javnim servisima", kaže Zorana Bojčić, direktorka tehnike Radio Beograda.
Glavni i odgovorni urednik Prvog programa Radio Beograda Srđan Bošković podseća da je pre 97 godina, kao najstariji elektronski mediji na Balkanu, Radio Beogradu bio sam u radio etru.
"Danas u konkurenciji sa 334 radio-stanice u Srbiji, mi, po svim istraživanjima slušanosti, imamo zavidnu slušanost i u samom smo vrhu", ističe Bošković.
Nedić: Radio Beograd praznio ulice Radio je u Beogradu, preko skoro jednog veka, bio tehnološko čudo, kaže direktor Radio Beograda Milan Nedić.

Podseća da je Radio Beograd imao svoje zlatno vreme i između dva svetska rata, ali i posle Drugog svetskog rata.
"Ako se prisetimo, emisija 'Vreme sporta i razonode' praznila je ulice Beograda ili 'Vesele večeri'. Ugostitelji i kafedžije su bili strašno ljuti na Radio Beograd jer su svi bili kod kuće i slušali emisije. To je zlatno doba, koje je Radio Beograd nastavio da prati svojim prilagođavanjem", objašnjava Nedić.
Dodaje da je Radio Beograd danas moderan, saveremen, digitalizovan medij.
"Nismo muzej radiofonije. I dalje proizvodimo 168 sati programa dnevno. I dalje se trudimo da budemo na usluzi našim slušaocima i pokušavamo da sa njima uspostavimo neposrednu komunikaciju", ističe direktor Radio Beograda.
Najmlađi program Radio Beograda 202 ima više od pola veka, Drugi program više od šest decenija. I Dečja dramska grupa ima više od 70 godina.
Prema rečima Nedića, tematski kanali su nastali iz potrebe da se bogat fond učini dostupnim slušaocima.
"Imamo tematski kanal 'Vrteška' koji se slušaju deca u Čikagu i Australiji. Pokušavamo da im damo obrazovani element i da ne zaborave srpski jezik. Ono što karakteriše tematske kanale je želja da budu slušani i da uspostave komunikaciju preko RTS planete", naglašava.
"Radio Beograd i na KiM"Na pitanje kakva je predajnička mreža Radio Beograda, Nedić kaže da dugo godina nije obnovljena, te da je ove godine realizovan projekat uz pomoć Vlade Srbije, projekat RTS i Emisione tehnike.
"Projekat je vredan milion evra, to su značajna sredstva. Dobili smo pet predajnika u Subotici, na Crnom vrhu kod Jagodine, zatim Jastrebac, Kopaonik i Besna Kobila", kaže Nedić.
Ističe da su na Kopaoniku postavljena dva predajnika, na Gobilji i Pančićevom vrhu, što je značajno jer se Radio Beograd do sada nije čuo na KiM.
"Ovi predajnici će omogućiti da se Radio Beograd čuje na celoj teritoriji Srbije", ističe direktor Radio Beograda.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Radio Beograd slavi 97. rođendan

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 01.Okt.2021

Na današnji dan, 1924. godine, Radio Beograd počeo je da emituje program. U eksperimentalnim emisijama inženjeri Mihajlo Simić i Dobrivoje Petrović sa predajnika u Rakovici emitovali su i koncerte uz učešće pevača Beogradske opere. U znak sećanja na prvo emitovanje, 1. oktobar je i dan Radio-televizije...

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.