RT: 50.000 demonstranata zahteva zatvaranje nuklearnih reaktora u Belgiji

Izvor: Vostok.rs, 26.Jun.2017, 12:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: 50.000 demonstranata zahteva zatvaranje nuklearnih reaktora u Belgiji


Izvor:
Vostok, RT

Hiljade demonstranata je formiralo ljudski lanac dug 90 kilometra oko tromeđe Nemačke, Belgije i Holandije sa zahtevom zatvaranja dva reaktora u belgijskim nuklearnim elektranama Tihang i Doel.

Organizatori su saopštili da se na protestu okupilo oko 50.000 ljudi iz Nemačke, Belgije i Holandije.

Ljudski lanac sa početkom kod Tihang nuklearne elektrane, koja se nalazi u opštini Hui u pokrajini Liež u Belgiji, prošao je kroz Mastriht u Holandiji do nemačkog grada Ahena.



Demonstranti su saopštili da su zabrinuti zbog sigurnosti nuklearnih reaktora pod pritiskom u Tihang 2 i Doel 3 nuklearnim elektranama u blizini Antverpena.

"Prvi zahtev je zapravo da se zaustavi Tihang 2, jer ima mnogo, mnogo pukotina u toj elektrani, i to nije sigurno", rekao je Rodrik Dumas demonstrant i član Gradskog veća Zelene partije.


We stonden vanmiddag voor de krakkemikkige KC van Tihange. Internationaal protest van Tihange naar Maastricht, Aken. pic.twitter.com/6tvtJJjnNS
— Petroesjka Sterk (@PetroesjkaSterk) June 25, 2017 Nuklearni reaktori u Tihang i Doel nuklearnoj elektrani su pušteni u pogon 1982-83. godine i "nisu pravljeni da bi ovoliko dugo trajali," rekao je još jedan član Gradskog veća, Semjuel Kogolati.

"Mi smo produžili njihov životni vek, a to je vrlo neobično. Zapravo, postoji samo devet nuklearnih postrojenja u svetu koji traju toliko dugo ", dodao je Kogolati.
Menschenkette gegen AKW in Tihange, Belgien. Wow 50.000 Menschen haben protestiert! pic.twitter.com/op6DLtSTHQ
— Monika Schäfer (@MoSchaefer66) June 25, 2017  
Sredinom juna, belgijski ministar unutrašnjih poslova Jan Jambon je potvrdio da je 70 novih pukotina otkriveno u Tihang 2 nuklearnom reaktoru visokog pritiska u inspekciji 2015. godine, a koja je zabeležila 3.149 neispravnosti. Nova oštećenje su nađena i u Doel 3 nuklearnoj elektrani, ali su vlasti saopštile da su "obe nuklearne elektrane potpuno bezbedne".

Belgija je produžila životni vek svojih starih reaktora zbog 39 odsto energije u zemlji koja se dobija iz sedam nuklearnih reaktora. Preko šest odsto električne energije Belgije dobija se iz ova dva reaktora.
 
#Tihange und andere Schrottreaktoren abschalten!
Hier der #MG Abschnitt von #BAUM, #Grüne, #LINKE uvm der #Menschenkette nach #Aachen. pic.twitter.com/NvQjgOICt3
— Torben Schultz (@TorbenSchultz) June 25, 2017
Prošle godine Nemačka, koja je odlučila da zatvori sve svoje nuklearne elektrane do 2022. godine nakon katastrofe u Fukušimi, pozvala je Belgiju da zatvori Tihang 2 i Doel 3 nuklearne elektrane dok se "ne razjasne otvorena pitanja bezbednosti".

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.