RPC: Konstantinopolj izgubio pravo da bude centar Pravoslavne crkve

Izvor: Vostok.rs, 16.Okt.2018, 13:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RPC: Konstantinopolj izgubio pravo da bude centar Pravoslavne crkve

Carigradska Patrijaršija je izgubila pravo da se zove koordinacijski centar za celu Pravoslavnu crkvu, izjavio je mitropolit Ilarion, šef Odelenja za spoljne crkvene odnose Moskovske patrijaršije.

"Sada se suočavamo sa novom crkvenom realnošću - više nemamo jedinstveni koordinacijski centar u Pravoslavnoj crkvi, i mi moramo biti veoma jasno svesni toga. Carigradska patrijaršija se kao takav centar samouništila", rekao je mitropolit Ilarion za  „Prvi kanal“, prenose RIA Novosti.

On je podsetio da su tokom nekoliko decenija Moskovska patrijaršija i druge pomesne crkve učestvovale u pripremi Svepravoslavnog sabora, njihovi predstavnici i poglavari dolazili su na zasedanja koja je organizovala Carigradska patrijaršija.



„Upadom u kanonske granice druge pomesne crkve, legitimizujući raskol, ona je izgubila pravo da se zove koordinacionim centrom za pravoslavnu crkvu“, istakao je mitropolit Ilarion.

Odgovarajući na pitanje da li postoji mogućnost da Carigradska patrijaršija odustane od preduzetih koraka, mitropolit Ilarion je naveo da „mogućnost za pokajanje uvek ostaje, iako logika nedavnih postupaka ne podrazumeva neke korake u suprotnom smeru“.

„Ali mi se i dalje nadamo da će taj razum pobediti“, zaključio je on.

Zbog odluke Carigrada da počne sa odobravanjem autokefalnosti nekanonske crkve u Ukrajini, što je Ruska pravoslavna crkva nazvala raskolom, Sinod Ruske pravoslavne crkve objavio je da prekida dijalog sa Carigradskom patrijaršijom. Odluku Carigrada da povuče akt iz 1686. godine o predaji Kijevske mitropolije u nadležnost Moskovske patrijaršije Sinod Ruske pravoslavne crkve nazvao je kanonski ništavnom i u njoj je video uticaj politike. Prekid odnosa tiče se čitave kanonske teritorije Ruske pravoslavne crkve, uključujući Ukrajinu i Belorusiju.

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut
 

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.