Put od osam kilometara deli nas od raja na Goliji

Izvor: RTS, 13.Okt.2019, 08:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Put od osam kilometara deli nas od raja na Goliji

Do golijskog sela Devići, koje je bilo pionir seoskog turizma, konačno će biti rekonstruisan put. Meštani se nadaju da će zato mladi ostati na selu i da će u taj planinski kraj ponovo doći gosti.
U Devićima, kada se seoskim turizmom niko nije bavio, gostima su otvarali vrata. Turisti su pre skoro pola veka u selo vrednih stočara dolazili i uživali u prirodnim lepotama najšumovitije planine. Domaćini >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kažu da su nudili i mnogo više.

"Imaju šetališta i pored dve reke Brusničke i Studeničke, čist vazduh, gostoprimstvo. Ovo je raj na zemlji ovde, samo nam je falio put", kaže ugostitelj Miloje Munjić.
Iako su udaljeni od Ivanjice samo tridesetak kilometara, do Devića se godinama teško stiže čak i terenskim vozilima. Zato će im rekonstrukcija deonice od oko osam kilometara mnogo značiti.
"Većina učenika u našoj školi su putnici. Svi se oni dovoze ovim putem i normalno da nam mnogo znači ovaj put", ističe učitelj Goran Kovačević.
Vladimir Milutinović smatra da bi narod u tom kraju ostao kada bi se uradio put prema Odvraćenici.
"Prvi seoski turizam je počeo ovde u Devićima 1975. godine, ja sam se tad rodio. Svi su učili od nas", ukazuje Vladimir.
Uz dobru putnu infrastrukturu, ali i ponovni razvoj seoskog turizma u Devićima kažu da ne bi hrlili ka gradovima. Mladi bi ostali na selu, koje bi imalo novu šansu.
"Oko tri, tri i po hiljade građana ovde živi, bitiše. Ide i u ovu osnovnu školu negde oko 150, 160 učenika. Ipak je, kako sela izumiru kojekuda, ipak ovo selo koliko-toliko živo i ima života", navodi predsednik Mesne zajednice Devići Radojica Stojković.
Na padinama Golije spremni su da ponovo dočekuju goste. Kad se završe radovi na rekonstrukciji puta, turistima će očas otvoriti svoja vrata, ali i srca.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.