Psi na vrućini

Izvor: TvojPortal.com, 23.Jun.2011, 12:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Psi na vrućini

23.06.2011.  Tvoj portal
Hladovina prija svima
Ne sme se dozvoliti da životinja doživi toplotni udar i sunčanicu jer je oporavak vrlo neizvestan.
Tropske temperature utiču negativno na ljude, pa i na životinje, posebno pse jer oni imaju vrlo specifičan termoregulacioni sistem. Naime oni odaju toplotu samo preko jezika.


Oboljenja koja u ovim vrućim danima vrebaju pse jesu pre svega sunčanica i toplotni udar. Sunčanica nastaje posle dugotrajnog izlaganja direktnim sunčevim zracima koji deluju na glavu i centralni nervni sistem životinje. Toplotni udar nastaje zbog pregrevanja celog organizma u uslovima povećane vlažnosti vazduha, povišene spoljne temperature i povećanog stvaranja toplote u organizmu.To su vrlo opasna oboljenja koja mogu dovesti do momentalnog uginuća ljubimca, a ukoliko do toga i ne dođe oporavak je vrloneizvestan, jer pas može da ugine tokom oporavka.
Pas obično kolabira ili padne u duboku komu iz koje seviše ne budi. U slučaju kolapsa obavezno bi se trebalo obratiti veterinaru. Da bi se sprečio nastanak ovih oboljenja psa ne bi trebalo smeštati u mali zatvoreni prostor koji je izložen suncu, kao što su, na primer, automobil, prtljažnik automobila ili neka kutija! U ovim uslovima pas može da ugine za 10 do 15 minuta, odnosno da doživi toplotni udar. Naporan trening pasa, dugotrajan lov, odlazak na izložbe - sve to povećava rizik od toplotnog udara, posebno ako se događa u zduha i visokog vazdušnog pritiska.
Psi koji imaju dugu i tamnu dlaku su skloni svim oboljenjima, a naročito su rizični ugojeni psi.
Šta bismo onda mogli da posavetujemo vlasnike pasa da preduzmu u danima velikih vrućina. Pre svega trebalo bi da izbegava prevoz psa automobilom u toku dana kada je velika vrućina, o ostavljanju ljubimca u parkiranom automobilu da i ne govorimo. Psa bi trebalo prevoziti isključivo noću, često mu davati svežu vodu, izbegavati šetnje psa u toku dana nego to raditi rano ujutru i kasno uveče i to bez povodnika koji bi stezao vrat ljubimca. U toku dana bilo bi idealno obezbediti psu kupanje u reci ili mu instalirati bazen u dvorištu, ako ste u mogućnosti, gde bi mogao da se rashladi. Kad je o ishrani reč davati psu hranu sa što manje belančevina i ugljenih hidrata. Uslučaju pranja boksova ili kućica sačekati da se oni potpuno osuše pre nego što ljubimce smeste u njih.
Sva eventualna pitanja možete postaviti našem veterinaru u kategoriji određenoj samo za to.

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.