Prvi let naoružanog helikoptera H145M sa sistemom za upravljanje vatrom HForce, Srbija prvi korisnik

Izvor: TangoSix.rs, 11.Sep.2017, 11:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi let naoružanog helikoptera H145M sa sistemom za upravljanje vatrom HForce, Srbija prvi korisnik

Domaći klasični mediji izvestili su prošlog petka da je poleteo prvi Erbasov helikopter H145M naručen od strane Srbije. Dok je manji broj njih za nijansu korektnije preneo da je u pitanju bilo i opitovanje sistema za upravljanje vatrom i modularnog naoružanja, većina je, na žalost, potpuno fabrikovala deo vesti.
Forsirana medijska opčinjenost naoružanjem (da li po diktatu ili subjektivnim impresijama) naterala je tako neke medije na tvrdnju da je Erbas dao izjavu Tanjugu o tome da >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << je poleteo prvi H145M proizveden za Srbiju. Istina je da Tanjug nije dobio nikakvu izjavu. U pitanju je bilo standardno, globalno distribuirano, saopštenje kompanije Erbas Helikopters svim medijima.
Većina medija je istakla u naslovima da je „prvi proizvedeni H145M za Srbiju prvi put poleteo“, što takođe nije istina. Helikopteri za Srbiju još nisu proizvedeni a Vojska Srbije i MUP moći će da dodirnu svoja prva dva primerka u Nemačkoj krajem 2018. godine što je za Tango Six potvrdio prvi čovek Erbas Grupe za naš region. Što se HForce sistema tiče, Srbija će za svoje RV i PVO uzeti njegov osnovni paket na osnovu kojeg, po trenutnim razmišljanjima, planira nadogradnju sa sopstvenim naoružanjem, uključujući i vođenje rakete.
A sad, prava vest Erbas Helikopters najavio je još 8. avgusta da će uskoro biti izvršen prvi let helikoptera H145M sa novim generičkim sistemom za upravljanje vatrom (generic weapon system – GWS) HForce koji je takođe napravljen u ovoj kompaniji.
Na prvom letu, koji je obavljen u postrojenju kompanije u gradu Donauwörth, u južnoj Nemačkoj krajem avgusta, dvomotorni helikopter H145M leteo je sa kontejnerom HMP (heavy machine gun pod) u kome se nalazi mitraljez FN Herstal kalibra 12,7 mm i lanserom raketnih zrna kalibra 70 mm, a oba sistema su bila postavljena na bočne nosače naoružanja.
Srbija je naručila 9 helikoptera od kojih će samo 4 doći sa HForce instalacijom / Foto: Erbas Helikopters Nakon ovog početnog opitovanja, planiraju se ispitivanja sa bojevim gađanjima koja će biti obavljena u Mađarskoj i Švedskoj pre kraja godine. Kompanija Airbus Helicopters napomenula je da je završetak ispitivanja odnosno kvalifikacija sistema HForce GWS za upotrebu na helikopteru H145M planirana za 2018. godinu. Srbija je potpisala ugovor kao prvi korisnik (launch customer) kombinacije H145M i HForce GWS a 4 od 9 naručenih helikoptera će biti opremljeni ovim sistemom.
Erbas je prvi put pokazao HForce GWS marta 2016. kao novi modularni sistem za upotrebu na helikopterima H125M, H145M i H225M. Sistem je tako koncipiran da nudi korisniku mogućnost da brzo i lako naoruža nenaoružane platforme pomoću računara GPC (General Purpose Computer) Rockwell Collins Deutschland (RCD) FMC-4212, monokularnim sistemom na kacigi pilota Thales Scorpion HMSD (helmet-mounted sight display), elektrooptičkim senzorom kompanije Wescam, kao i nosačima ubojnih sredstava i kontejnerima sa naoružanjem.
Pored mitraljeza kalibra 12,7 mm i lansera raketnih zrna 70 mm sa kojima je i izvršen prvi let naoružanim H145M, sistem HForce FWS takođe uključuje opciju za integraciju topa kalibra 20 mm kao i raketa vazduh-zemlja i vazduh-vazduh.
Više o vojnoj verziji helikoptera koji je Srbija naručila i o HForce paketu pogledajte u našoj video reportaži sa ovogodišnjeg vazduhoplovnog sajma Burže:

 




The post Prvi let naoružanog helikoptera H145M sa sistemom za upravljanje vatrom HForce, Srbija prvi korisnik appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.