Izvor: B92, 11.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest zbog zagađenja

Gornji Milanovac -- Stotinak meštana protestovalo u prigradskom naselju Mlakovac, kod Gornjeg Milanovca, zbog zagađenja Despotovice.

Žitelji mesta Brusnice, Semedraži i Brđani su na protestu optužili inspektore u Gornjem Milanovcu da su korumpirani i da obaveštavaju zagađivače o tome kada će biti vršena kontrola vode. Oni su dodali da se zagađenja reke ponavljaju godinama, a da nikada nije utvrđeno ko je odgovoran.

"Pre devet dana je sve otrovano u reci >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i tada su uzeti uzorci vode, a do danas nisu obelodanjeni zagađivači. Svake večeri u reku se ispušta neka bela tečnost i niko ne reaguje, a mi od smrada ne možemo da živimo", rekao je Željko Marjanović, jedan od učesnika protesta.

Kako je rekao meštanin Blagoje Martinović, voda iz Despotovice ne sme da se koristi za zalivanje jer se sve biljke osuše. "Odnos inspekcije je zločin prema narodu jer se skrivaju zagađivači", rekao je on.

Meštani su najavili da će sutra u 10 časova blokirati Ibarsku magistralu i put prema gradskoj deponiji, ako ne dobiju imena zagađivača.

Ministarstvo: Inspektori preduzeli mere iz svoje nadležnosti

Ministarstvo zaštite životne sredine saopštilo je danas, povodom optužbi meštana Brusnice, Semedraži i Brđan da su republički inspektori za zaštitu životne sredine korumpirani, da su još prošle nedelje, inspektori preduzeli sve mere iz svoje nadležnosti kako bi se sprečilo dalje zagađenje reke Despotovice, kod Gornjeg Milanovca.

Republička inspekcija za zaštitu životne sredine je još 5. jula zabranila ispuštanje otpadnih voda iz fabrike Takovo - pogona za prizvodnju čipsa i podnela prijavu za privredni prestup. Takođe, inspekcija je u utorak izvršila i inspekcijski nadzor u rudniku olova i cinka „Rudnik".

"Mi od građana očekujemo da nam budu saradnici, a timovi inspektora će obaviti nadzor u svim firmama u Gornjem Milanovcu, koje mogu da izazovu zagađenje reke Despotovice", kaže se u saopštenju.

Direktori se brane sa slobode

Direktori fabrike sira Džersi u Knjaževcu, koji su juče uhapšeni zbog sumnje da su odgovorni za ponovno zagađenje reke Timok, pušteni su da se brane sa slobode, potvrđeno je novinarima u toj fabrici.

Policiji je protiv njih podnela krivičnu prijavu. Nakon saslušanja istražnog sudije, oni su pušteni na slobodu. Oni se terete da su u noći između 8. i 9. jula po drugi put ispuštanjem otpadnih voda zagadili Timok.

Ministarstvo zaštite životne sredine saopštilo je da je Džersi nastavio rad, uprkos prethodnoj zabrani, zbog čega je došlo do povećanja količine amonijaka u Svrljiškom i Belom Timoku.

Zbog osnovane sumnje da su doprineli zagađenju reke Timok, što je prouzrkovalo masovni pomor ribe, policija u Knjaževcu uhapsila je nekoliko rukovodilaca knjaževačkih firmi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.