Protest ratnih veterana u Zagrebu

Izvor: Akter, 29.Maj.2015, 11:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest ratnih veterana u Zagrebu

Protest 50-tak hrvatskih ratnih veterana i invalida, koji od juče protestuju ispred sedišta Vlade na Markovom trgu, tražeći da ih primi premijer Zoran Milanović, nastavljen je jutros ispred Crkve sv. Marka, u kojoj su branitelji proveli noć.

Reč je o delu branitelja koji već sedam meseci protestuju u šatoru ispred resornog ministarstva u Savskoj ulici ultimativno tražeći ostavku ministra branitelja Predraga Matića i njegovih saradnika, jer smatraju da ne štite dovoljno >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << njihova prava. Oni su juče došli na Markov trg.

Jedan od neformalnih vođa protesta Đuro Glogoški, koji je sa grupom ratnih veterana i invalida proveo noć u Crkvi svetog Marka, rekao je jutros novinarima da branitelji ne nameravaju da izađu iz crkve jer "osećaju da će im životi biti ugroženi".

"Mogu nas samo mrtve odneti odavde", izjavio je Glogoški i ponovio da očekuju da ih prime premijer i predsednik Sabora.

Sinoć su protest obeležile napetosti između demonstranata i policije. Branitelji okupljeni na Markovom trgu su se oko 22 časa povukli na ulaz u Crkvu sv. Marka, a interventna policija ih je okružila i upozorila da je javno okupljanje dozvoljeno do 22 časa i da se raziđu.

Pošto to nisu učinili, policija je intervenisala, ali su se branitelji povukli u crkvu u koju policija nije mogla da uđe. Na ulazu u crkvu, između policije i branitelja nalazila su se dva sveštenika koji su onemogućavali policajce da uđu u crkvu.

Prethodno je policija odnela suncobrane, stolove i stolice koje su juče tokom dana, na početku protesta na Markov trg doneli ratni veterani. Oni su najavili da će tamo ostati dok ih ne primi premijer. Tamo su postavili suncobrane, stolove i stolice, kao i tranparent "100 odsto za Hrvatsku".

I branitelji koji su ostali u Savskoj ulici ispred resornog ministartva u znak solidarnosti kratko su u dva navrata blokirali saobraćaj tom ulicom.

Na pitanje novinara hoće li primiti branitelje, premijer Zoran Milanović juče je samo odmahnuo rukom, dok je resorni ministar Predrag Matić ocenio da problemi demonstranata nisu nerešivi osim onih političkih i politikanskih. On je ponovio da su vrata njegovog ministartva otvorena za razgovor i optužio HDZ da stoji niza protesta.

Na Markovom trgu javno okupljanje je zabranjeno od 22 do osam sati ujutro, a skup branitelja nije prijavljen. Markov trg je i daje blokiran, a propuštaju samo vozila s posebnom dozvolom.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Veterani se povlače s Markovog trga

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Maj.2015

Hrvatski branitelji počeli su posle 17.30 sati da se povlače s Markovog trga u Zagrebu, ali planiraju da se vrate u protestni šator, gde će čekati ponedeljak i razgovor s premijerom Zoranom Milanovićem, koji je u 10 sati najavljen u Banskim dvorima, javila je agencija HINA...Jedan od vođa protesta...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Nakon posjete ministra: Počeo okršaj policije i prosvjednika na Markovom trgu

Izvor: Cafe.ba, 29.Maj.2015

Odmah nakon posjete ministra branitelja Predraga Matića prosvjednicima u Crkvi sv. Marka u Zagrebu, prosvjednici koji su iz Savske ulice došli do Kamenitih vrata kod Markovog trga bacili su baklju na policiju nakon čega je došlo do naguravanja s pripadnicima interventne jedinice, javlja Anadolu Agency...

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.