Veterani se povlače s Markovog trga

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Maj.2015, 11:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veterani se povlače s Markovog trga

Hrvatski branitelji počeli su posle 17.30 sati da se povlače s Markovog trga u Zagrebu, ali planiraju da se vrate u protestni šator, gde će čekati ponedeljak i razgovor s premijerom Zoranom Milanovićem, koji je u 10 sati najavljen u Banskim dvorima, javila je agencija HINA.

Jedan od vođa protesta Đuro Glogoški rekao je novinarima da su branitelji odlučili da se povuku iz Crkve sv. Marka, gde su od sinoć, kao i s Markovog trga.

Branitelji su sa Markovog trga >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << krenuli u koloni do Kamenitih vrata, gde će se pomoliti, a potom se uputiti u protestni šator ispred Ministarstva branilaca.

Tamo će, kako je rekao Glogoški, čekati ponedeljak i razgovor s premijerom Milanovićem.

Predsednik HDZ Tomislav Karamarko odbacio je danas kao notorne laži optužbe SDP i hrvatske Vlade da iza protesta branitelja stoji HDZ i poručio da premijer Zoran Milanović, ako ima dobru volju, može da reši problem, kako bi se prekinula agonija i nemile scene na Trgu svetog Marka.

On je premijeru poručio da razgovara s braniteljima i uveren je da se može rešiti ova "vrlo tužna epizoda".

Na pitanje kako komentariše to što su branitelji prekršili Zakon o javnom okupljanju, odgovorio je da je reč o braniteljima i upitao "hoćemo li branitelje koji su odbranili Hrvatsku tretirati kao huligane koji krše zakon".

 U izjavi novinarima vođa protesta Đuro Glogoški je kazao da će, ako premijer odbije njihove zahteve, ostati na pozicijama na kojima jesu te i nadalje tražiti razgovore.

Hrvatski premijer Zoran Milanović poručio je danas, nakon što su se na Markovom trgu u Zagrebu sukobili policija i branitelji, da može pozvati njihove predstavnike za nekoliko dana na razgovor u vladi, ali ne danas.

Milanović je rekao i da vlada brine o braniteljima ocenjujući da će ova situacija prestati "kad to kaže predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović ili kad to kaže predsednik HDZ Tomislav Karamarko".

Upozorio je da je vlada jedna od ključnih institucija koje se moraju respektovati i čuvati, a to je posao policije, reagujući na poziv Glogoškog policiji da otkaže poslušnost vlastima.

Hrvatski branitelji koji od sinoć nenajavljeno protestuju u centru Zagreba, jer smataju da su im ugrožena prava i traže ostavku resornog ministra Predraga Matića, sukobili su se tokom dana s policijom uklanjajući ogradu koju je policija postavila, jer skup nije bio odobren.

Televizija N1 javila je da je tom prilikom došlo do okršaja policije i demonstranata, u kojem su bačene i baklje na policajce, posle čega su se oni povukli, pa su branitelji odneli postavljenu ogradu i ježeve, a neki od njih su pozvali policiju da otkaže poslušnost.

Demonstrante je noćas policija rasterala sa tog trga jer skup nije bio dozvoljen pa su se povukli u crkvu. Pri prethodnom pokušaju da probiju ogradu bili su zaustavljeni pred ulazom na sam trg.

Oni i dalje traže da razgovaraju s premijerom Zoranom Milanovićem, a odbili su ponudu ministra Matića koji je došao među njih, da s premijerom razgovaraju u ponedeljak.

U Zagreb su stigli autobusima i ratni veterani iz Slavonskog Broda, a krenuli su i iz Osijeka. Predsednik udruženja pripadnika specijalne policije iz vremena rata Josip Klem u emisiji Hrvatskog radija rekao je da branitelji, koji su noć proveli u crkvi sv. Marka, gde su potisnuti sa trga, strahuju za svoju sigurnost i da su pod stresom i iscrpljeni.

U jednom trenutku intervenisala je Hitna pomoć, jer je jednom od učesnika protesta pozlilo i odvezen je u bolnicu.

Policija je još sinoć u nekoliko navrata pokušala nagovoriti branitelje da izađu iz crkve, čak je u jednom trenutku pokušala da uđe, ali prolaz su zaprečili sveštnici.

Sinoć je reagovala i predsednica Kolinda Grabar Kitarović, koja je pozvala sve odgovorne na iskorak prema dijalogu i zajedničkom rešavanju otvorenih pitanja i navela da pokušava da stupi u kontakt sa Milanovićem.

Ultimatum znači - nema razgovora, poručio je ministar branitelja Predrag Matić u razgovoru za HRT koji smatra da su ratni veterani izmanipulisani i gledaju u svoje mentore što im je činiti.

Rasprava o ovoj temi se razvila i u Saboru, gde je opoziciona HDZ pozivala Milanovića da dođe među branitelje, dok je vladajuća SDP upravo njih optužila da stoji iza tih događaja.

Poslanici HDZ su i napustili sednicu, prenela je Hina. Novinarima se pred sedištem HDZ obratio lider stranke Tomislav Karamarko koji je rekao da "samo jedan čovek može rešiti ovaj problem, to je Zoran Milanović", pozvavši ga da razgovara s demonstrantima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Sukob policije i branitelja u Zagrebu

Izvor: Akter, 29.Maj.2015

Deo branitelja koji već mesecima protestuju danas su se u nekoliko navrata fizički sukobili s policijom u pokušaju da probiju policijski kordon i dođu na Markov trg gde su sedišta Vlade i Sabora..Do eskalacije situacije je došlo kada je druga grupa od oko 200 branitelja, pokušala da se pridruži...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.