Izvor: RTS, 15.Jul.2020, 22:53

Proizvođači zadovoljni cenom maline, rod manji od očekivanog

U jeku je berba maline u valjevskom kraju. Proizvođači su zadovoljni cenom, koja je premašila dve stotine dinara po kilogramu. Međutim, prinos kod većine malinara je dva do tri puta manji nego što su očekivali.
Iskusni malinari kažu da rod zavisi od toga kakav imaju pristup tom poslu. Ekipa RTS-a bila je u jednom reprezentativnom zasadu maline u selu Sušica kod Valjeva. 
 



Mladen Marić već pola veka gaji malinu i >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zasad mu je za primer i pored štete koju mu je napravio junski grad. Ako se izuzme klimatski uticaj, Marić kaže da rod zavisi od načina uzgoja.


"Malina mora biti nahranjena, pravo đubrivo dato na vreme i potrebno je uraditi analizu zemljišta da bi znali šta da damo biljci", objašnjava Mladen.


Da bi se jedan mesec brala malina potrebno je 11 meseci rada. Jordanka Marić kaže da nije teško ko hoće i ko je navikao da radi. Radni dan počinje u četiri sata, u pet su u redu u malinjaku i do osam, devet sati uveče beru.


Na početku sezone cena maline bila je 200 dinara po kilogramu, sada je 220 dinara i još raste. Berač dnevno zaradi tri hiljade dinara.
 
Mladen je zadovoljan rodom. Kaže da je cena cena solidna i da se pored berača koji su pažljivi, trudi se kvalitet stigne do potrošača.


Đorđe Sovilj, stručnjak za voćarstvo Poljoprivredne stručne službe Valjevo, se nada da će viša cena maline stimulisati proizvođače da posle berbe maline uđu u svoje malinjake da rodne izdanke koji su doneli rod iseku, a da nove izdanke, koji će dogodine doneti rod, privremeno podignu i da posle toga urade zaštitu tih izdanaka.


U većini malinjaka u valjevskom kraju umesto očekivanih sedam do osam tona po hektaru, prinos je oko tri tone. 


Za bolji rod naredne sezone stručnjaci savetuju negovanje novih izdanaka. Zaštita od bolesti, štetočina i korova u malinjacima mora početi odmah posle berbe.
 
Posle dužeg vremena malinari nisu prosipali prelepe plodove po asfaltu, nisu blokirali puteve i dugo pregovarali o ceni sa onima koji je određuju. 


Pozitivna stvar je i to što nisu napustili zasade usred berbe. A sve to veoma je važno za sledeću godinu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.