Profesori fakulteta prete da će dati otkaz

Izvor: Blic, Tanjug, 27.Maj.2009, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Profesori fakulteta prete da će dati otkaz

Senat i Savet Beogradskog univerziteta danas će razmatrati predlog Vlade Srbije da se fakulteti, umesto predviđenih 40, odreknu 24 odsto sopstvenih prihoda u korist budžeta, a da preostalih 16 odsto mogu da koriste samo za pokrivanje materijalnih troškova.

Na fakultetima, međutim, nisu zadovoljni ponuđenim "kompromisom", jer smatraju da bi takvim potezom izgubili najstručnije ljude. Stručnjacima se, naime, od tog novca dopunjava izuzetno niska zarada, a kada ostanu bez tog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dodatka, tražiće drugo radno mesto.

Senat Univerziteta u Beogradu zatražio je pre mesec dana da svi državni univerziteti, bez izuzetka, budu izuzeti iz člana 15 Zakona o rebalansu koji predviđa da se fakultetima i institutima oduzme 40 odsto sopstvenih prihoda i da se ta sredstva usmere u budžet. Tada je rečeno i da će dekani svih fakulteta podneti ostavku ukoliko država istraje u svojoj odluci. Od predstavnika univerziteta i ministarstava prosvete, nauke i finansija

Prilagođavanje fakultetskih kalendara univerzijadi

formirana je Radna grupa koja treba da napravi predlog uredbe na sporni član 15. Božidar Đelić, potpredsednik Vlade i ministar za nauku i tehnološki razvoj, predložio je da fakulteti daju 24 odsto od sopstvenih prihoda u budžetsku kasu, odnosno u Fond za doktorske i master studije. Preostalih 16 odsto od predviđenih 40 ostali bi fakultetima za materijalne troškove i ne bi mogli da se troše na plate. Paradoks je što fakulteti imaju zakonsko pravo da kako žele raspolažu sredstvima koja su sami zaradili, a uglavnom su ih koristili za poboljšanje kvaliteta rada na fakultetima, ali i za dodatne stimulacije najboljih saradnika. Branko Medojević, predstavnik univerziteta u Radnoj grupi, smatra da bi predloženi model destimulisao fakultete da sami zarađuju, a stručnjake podstakao da odlaze sa univerziteta i instituta zbog manjih plata. Takvom odlukom najviše bi bili pogođeni Pravni, Ekonomski, Elektrotehnički, Mašinski, Građevinski" odnosno fakulteti koji uspešnim poslovanjem uspevaju da ostvare veće dodatne prihode.

- Vanredne prihode ostvarujemo najviše zahvaljujući izdavačkoj delatnosti, raznim edukativnim programima i specijalističkim kursevima. Te prihode koristimo za opremanje škole, stručna usavršavanja i učešća na naučnim skupovima naših saradnika u inostranstvu, za nabavku literature i razne projekte. Delom novca stimulišemo natprosečne saradnike, koji dobijaju platu od oko 30.000 dinara, što mi dopunimo do 90 ili 100.000. Ukoliko usvoje Đelićev predlog, rizikujemo da izgubimo najstručnije ljude - rekao je za "Blic" Dragiša Potić, PR Pravnog fakulteta u Beogradu.

Predlog potpredsednika Vlade je dostavljen svim dekanima i rektorima i biće jedina tačka dnevnog reda na današnjem sastanku predstavnika univerziteta. Konačan predlog uredbe Radna grupa treba da stavi pred Vladu u četvrtak, 28. maja. Odluka o raspolaganju fakultetskim prihodima dolazi u jeku priprema za kvalifikacione ispite i junski ispitni rok. Polovina fakulteta Univerziteta u Beogradu prihvatila je predlog Studentskog parlamenta da završe sve nastavne i ispitne aktivnosti do 20. juna ili neki dan kasnije kako bi volonteri Univerzijade imali vremena da se pripreme.

Kovačević ponovo izabran za rektora BU

Branko Kovačević ostaje rektor Beogradskog univerziteta, dok Neda Bokan ostaje na mestu prorektora za nastavu, odlučeno je juče na sastanku Saveta BU. Takođe, izabrani su novi prorektori za međunarodnu saradnju (Vojislav Leković) i za finansije (Nevenka Žarkić-Joksimović). Na sledećoj sednici Saveta rektor će predložiti kandidata za prorektora za naučno-istraživački rad, s obzirom na to da prethodni kandidat Dušan Teodorović nije dobio potreban broj glasova.

Skraćeni rokovi

Na većini fakulteta biće skraćen junski ispitni rok i eventualno ubačen dodatni za volontere, dok u pojedinim visokoškolskim institucijama uopšte nije menjan ispitni kalendar. Studenti Tehničkog fakulteta u Boru i Biološkog u Beogradu dobili su mogućnost dogovora o terminu ispita.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kovačević ostaje rektor

Izvor: RTS, 26.Maj.2009, 20:37

Savet Univerziteta u Beogradu poverio je aktuelnom rektoru Branku Kovačeviću još jedan mandat. Prorektorka za nastavu je i dalje Neda Bokan, dok su prorektori za međunarodnu saradnju i za finansije izabrani Vojislav Leković i Nevenka Žarkić Joksimović. ..Savet Univerziteta u Beogradu poverio...

Nastavak na RTS...

Katastrofalna odluka favorizovanja privatnih univerziteta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Maj.2009

BEOGRAD - Senat i Savet Univerziteta u Beogradu (UB) na današnjoj zajedničkoj sednici ponovo su zatražili da fakulteti, visoke škole, naučni instituti, institucije učeničkog i studentskog standarda, budu izuzeti od odredbe zakona o rebalansu budžeta koja predviđa da se tim ustanovama oduzme...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.