Problema u nauci mnogo, a novca nedovoljno

Izvor: RTS, 28.Nov.2015, 09:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Problema u nauci mnogo, a novca nedovoljno"

Sredstva opredeljena za nauku moraju da se preraspodele na bolji način, kaže za RTS državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vera Dondur i dodaje kako je jasno da godinama za nauku nema dovoljno novca. Neophodno pronaći način da se istraživačima pri institutima obezbede stalne zarade, ukazuje Dondur.
Vera Dondur je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekla da će se sutra razgovarati >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << o problemima u nauci na Javnoj raspravi o Nacrtu strategije naučnog i tehnološkog razvoja Republike Srbije za period od 2016. do 2020. godine.

Napominje da su na javnu raspravu pozvani svi mladi istraživači kao i da su sva pitanja otvorena.
Dondur navodi da Ministarstvo provsete upravo radi na nacrtu zakona o budžetu za narednu godinu i ističe da je neohodno da se sredstva za nauku preraspodele na bolji način.
Ipak, i ta sredstva su nedovoljna jer ministasrstvo svake godine ispostavlja zahteve za sve veća sredstva, navodi Dondur.
"Nisu samo u pitanju plate, poslednjih godina se oseća nedostatak novca i za eksperimente", navodi državna sekretarka u Ministarstvu prosvete.
Ponavlja da pitanje istraživača koji rade u institutima mora da se reši, i da je zato kako napominje najvažnije pronaći model projektnog i institucionalnog finansiranja.
"Potrebno je napraviti model da ljudi u institutima imaju stalnu platu, ali je isto tako važno definisati i posao koji moraju da obavljaju za tu platu", kaže Dondur.
Podeća da se sada istraživači u institutima finansiraju od projekata na kojim rade, a da samo kvalitet naučnog rada definiše platu.
Na pitanje kada bi mogao da se reši status zaposlenih pri institutima, Dondur odgovara da nije realno da se to dogodi 2016. ni 2017. dok se ne sagleda stanje u naučnim institucijama.
"Mi imamo više od 50 instituta. Imamo institute koji su vrlo izloženi tržištu i oni koji se 99 posto finansiraju iz budžeta", podseća Dondur.
Navodi da će 2016. početi novi ciklus projektnog finansiranja, a da će pri tome biti selekcije u rangiranju ličnih primanja u zavisnosti doprinosa nauci.
 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Istraživačima obezbediti stalne zarade

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Nov.2015

Sredstva opredeljena za nauku moraju da se preraspodele na bolji način, izjavila je državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vera Dondur i dodala je neophodno pronaći način da se istraživačima pri institutima obezbede stalne zarade...Ona je za RTS kazala da je jasno...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Novca za nauku nedovoljno

Izvor: Studio B, 28.Nov.2015

Sredstva za nauku moraju da se preraspodele na bolji način, kaže državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vera Dondur i dodaje da je neophodno pronaći način da se istraživačima pri institutima obezbede stalne zarade...Ona je za RTS kazala da je jasno da godinama za...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.