Privremeni smeštaj iseljenih Roma

Izvor: B92, Tanjug, 08.Okt.2010, 09:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Privremeni smeštaj iseljenih Roma

Beograd -- Posle rušenja kuće u Vojvođanskoj ulici i dva dana provedena ispred Skupštine grada, iseljeni Romi su danas dobili novi alternativni smeštaj u Makišu.

Iz kabineta zamenika gradonačelnika Beograda Milana Krkobabića saopšteno je da porodice dobijaju smeštaj u mobilne stambene jedinice u naselju Makiš.

"Pošto se radi o atipičnom raseljavanju, pri zbrinjavanju ovih porodica, rukovodili smo se pre svega humanim aspektom", rekao je Krkobabić nakon sastanka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa predstavnicima Minisatrstva za ljudska i manjinska prava.

"Najvažnije je da su sva deca zbrinuta i da će im od ponedeljka biti omogućeno da se vrate u vrtiće i školske klupe", rekao je Milan Krkobabić i naveo da je Ministarstvo na sebe preuzelo polovinu svih troškova zbrinjavanja porodica.

Porodice koje su živele u Vojvodjanskoj ulici su, kazao je on, u proteklom periodu u više navrata bile obaveštavane da će morati da napuste objekte u kojima su bespravno boravili.

Pomoćnik ministra za ljudska i manjinska prava Petar Antić rekao je da je posle razgovora sa zamenikom gradonačelnika Milanom Krkobabićem pronađeno privremeno rešenje.

Prošlu noć žele da zaborave

Posle noći provedene u Zvečanskoj i kod porodica, i još jednog prepodneva na travnjaku ispred Skupštine Grada, 33 Roma dobija nove domove. Prošlu noć žele da zaborave.

"Nismo imali gde, bilo nam je hladno sa decom ovde ceo dan pa su nas onda prihvatili u ono prihvatilište. U drugom stanju sam, samo što se ne porađam. Nemamo uslove, trebamo sve, a nemamo odakle", kaže Lidija Krasnić.

Deca i njihovi roditelji, kako su obećali nadležni, tokom dana će dobit i novi smeštaj.

"Ministarstvo za ljudska i manjinska prava se sa gradom dogovorilo da obezbede sredstva za kontejnere kao vid mobilnog stanovanja tj. kao privremeno stanovanje do trajnog rešenja. Tako će sve 33 osobe, svih 8 porodica biti smešteni u kontejnerima u naselju Makiš. I svi će imati pravo da podnesu zahtev za socijalno stanovanje, što znači da će imati smeštaj sve dok ne obezbede trajno rešenja", kaže Petar Antić, pomoćnik ministra za ljudska i manjinska prava.

Na licu mesta, podršku Romima pružile su brojne nevladine organizacije među kojima i predstavnici Amnestija, međunarodne organizacije koja se bori za ljudska prava, a koji su u Beograd doputovali zbog predstojeće Povorke ponosa.

"Zaista je neverovatno da se ovim ljudima niko od vlasti nije obratio dva dana. Niko nije porazgovarao sa njima o svemu, nisu im predočena njihova prava niti im je obezbeđen alternativni smeštaj iako je država imala obavezu da to odmah uradi. Pritom ni smeštaj u kojem su proveli noć nije bio najadekvatniji", kaže Elena Vasilev iz Amnestija.

Troškove nabavke kontejnera i selidbe Roma sa platoa ispred skupštine grada u Makiš snosiće po pola Ministarstvo za ljudska i manjinska prava.

Gradske vlasti su juče počele sa rušenjem domova Roma u Vojvođanskoj 25, a stanari, njih 36 ostalo je bez "krova nad glavom", uključujući i 16 dece.

Prvi pokušaj iseljenja i rušenja njihovih domova dogodio se 28. septembra ove godine na zahtev Direkcije za građevisnko zemljiste i izgradnju Beograda, ali je posle reakcije javnosti Direkcija odustala od iseljenja.

Objekat u Vojvođanskoj u kojem su Romi živeli dodeljen im je 2003. godine na privremeno korišćenje nakon što su porodice iseljene sa Dorćola iz baraka u takozvanom naselju "Betonjerka".

Nakon dana provedenog u protestu ispred Skupštine grada, majke sa decom su smeštene u prihvatilište u Zvečanskoj, dok su muškarci za smeštaj morali da traže pomoć prijatelja.

Đilas: Romi raseljeni po propisima

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas izjavio je da su Romi iz Vojvođanske ulice raseljeni po propisima, kao i da im je ponuđen alternativni smeštaj u kontejnerima za stanovanje.

"Ne gledam na taj problem kao mnogi drugi i mogu da kažem da stanova za ljude koji ih potražuju po tom osnovu neće biti", rekao je Đilas prilikom obilaska domaćinstva u naselju Borča koje učestvuje u projektu "Zeleni prsten".

Pi-ar Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda Nenad Bajić rekao je da je za taj objekat, pre više od deset godina, isplaćena nadoknada i da postupak iseljenja onih koji su bespravno useljeni nema nikakve veze sa bilo kakvim oblikom diskriminacije.

"Objekat je planiran za rušenje u skladu sa izgradnjom Vojvođanske ulice koja je jedan od kapitalnih gradskih projekata", dodao je on i naveo da je utvrđeno da više od polovine iseljenih ima prebivalište na drugoj adresi.

"Velika je sramota da se smrzavaju deca"

Predsednik Demokratskog udruženja Roma Jordan Vasić rekao je da nakon jučerašnjeg protesta iseljene Rome nije primio niko od nadležnih, a majke sa decom smeštene su u prihvatilište u Zvečanskoj, dok su muškarci za smeštaj morali da se sami snađu.

Vasić je kazao da je taj smeštaj bio privremen, jer su majke sa decom mogle samo da prenoće u Prihvatilištu.

Prema njegovim rečima, država pravi veliki problem i produbljuje ga jer se ne brine o svojim građanima na adekvatan način, posebno o Romima koji su, takođe, građani Srbije.

"Velika je sramota što se danas ovde, ispred Skupštine grada smrzava 16 dece koja su ostala bez doma", rekao je on.

Romkinje koje su sa decom provele noć u Prihvatilištu u Zvečanskoj požalile su se na ponašanje osoblja prema njima.

Kako su navele, deca su u toku noći povraćala i niko nije hteo da im ukaže pomoć, a kako su kazale, osoblje deci nije dozvolilo ni upotrebu toaleta.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Iseljeni Romi nastavljaju protest

Izvor: Blic, 08.Okt.2010

Romi koji su u četvrtak iseljeni iz Vojvođanske ulice u beogradskom naselju Bežanija, najavili su da će nastaviti protest ispred Skupštine grada, prenosi televizija B92...Više od 30 ljudi, među kojima 16 dece, ostalo je bez krova nad glavom...Njihove kuće su srušene po odluci gradske Direkcije...

Nastavak na Blic...

Zbrinute porodice raseljene iz Vojvođanske ulice

Izvor: Studio B, 08.Okt.2010

Milan Krkobabić, zamenik gradonačelnika Beograda, primio je Petra Antića, pomoćnika ministra za ljudska i manjinska prava, i predstavnike Roma iz Vojvođanske ulice...Nakon razgovora, zamenik gradonačelnika je izjavio da će porodice koje su iseljene iz Vojvođanske ulice na Novom Beogradu, a koje...

Nastavak na Studio B...

Romi iz Vojvođanske poslati na Makiš

Izvor: Press, 09.Okt.2010, 01:47

Romi kojima su prekjuče porušene kuće u Vojvođanskoj ulici preseljeni su sinoć u mobilne stambene jedinice u Makišu, nakon celodnevnih protesta ispred Skupštine grada. U njihovu odbranu stale su brojne nevladine organizacije, a iz grada tvrde da...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.