Pritisak može da se leči i operacijom

Izvor: Blic, 08.Maj.2009, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pritisak može da se leči i operacijom

Visok krvni pritisak mogao bi se potpuno izlečiti relativno jednostavnim operativnim zahvatom bez jakih lekova, pokazalo je novo australijsko istraživanje. Hipertenzija je bolest savremenog doba, a njene komplikacije - infarkt i šlog, najčešći su uzroci smrti na našim prostorima. Da bi se sprečile bolesti srca i krvnih sudova, pritisak treba da bude ispod 140 sa 90 mmHg, upozoravaju kardiolozi.

Ovo hronično stanje od kojeg boluje oko trećine odraslih osoba može se trajno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << otkloniti uništavanjem skupa nerava uz arteriju koja dostavlja krv u bubrege. Kod nekih ljudi ovi nervi podstiču zadržavanje soli, koja pridonosi porastu pritiska.

Lekari istraživači su razvili tehniku kojom se nervne ćelije mogu uništiti pomoću koncentrisanih radio-talasa. Ispitivanja su pokazala da se pritisak kod tako lečenih osoba odmah snizio, ali i da je ostao na istom nivou i godinu dana kasnije.

Većina od 50 ispitanih australijskih pacijenata imala je opasno visok pritisak, a brojni lekovi nisu davali nikakve rezultate. Stručnjaci najavljuju da će ako ispitivanja budu potvrđena, većina bolesnika biti izlečena, a metoda će biti dostupna kroz dve godine.

- Ovo istraživanje ima smisla. Sličnu stvar radimo i mi kada pacijentu ugrađujemo bajpas, odnosno kada prilikom intervencije odstranimo nervne nastavke koji sužavaju krvni sud - objašnjava dr Milan Nedeljković, šef prijemne jednodnevne bolnice Klinike za kardiologiju u Kliničkom centru Srbije.

Međutim, nastavlja doktor, ovim istraživanjem se ne rešava ključni problem, a to je zbog čega se uopšte javlja visok krvni pritisak.

- S druge strane, u ovoj studiji nisu objašnjene promene koje mogu da se jave. Uništavanje nerava dovodi i do narušavanja fiziologije tela. Pacijentu može da padne pritisak, da se smanji puls i još mnogo toga - ističe dr Nedeljković.

Najčešće dijagnostikovana bolest u Srbiji je hipertenzija, a po poslednjim podacima Instituta „Batut", skoro polovina našeg stanovništva ima povišen pritisak.

Još uvek nije dovoljno ispitano zbog čega se javlja.

- Visoki pritisak koji nije praćen komplikacijama obično se javlja bez simptoma, zbog čega je hipertenzija nazvana „tihim ubicom". Drugim rečima, bolest se može razvijati bez simptoma, sve dok ne dovede do fatalnih komplikacija kao što su moždani udar ili infarkt - ističe dr Miloje Tomašević, kardiolog u Institutu za kardiovaskularne bolesti KCS.

Jutarnja glavobolja, vrtoglavica, crvenilo u licu ili naglo krvarenje nosa mogu biti neki od simptoma visokog pritiska. Ako je duži period krvni pritisak 140 sa 90 mmHg i viši, lekari ga smatraju visokim.

- Pritisak se mora redovno kontrolisati i držati pod kontrolom jer nekontrolisan u dužem vremenskom intervalu izaziva komplikacije. Vremenom oštećuje arterije, nastaje arterioskleroza, dovodi do koronarnih bolesti, oštećenja bubrega - kaže dr Tomašević.

Šta je hipertenzija

Hipertenzija je hronična, najčešće doživotna bolest. Uprkos brojnim novim lekovima, ni danas se visoki krvni pritisak ne može potpuno kontrolisati niti izlečiti. Prva stvar u lečenju je da bolesnici shvate da je hipertenzija faktor rizika. Ako se pak visok pritisak ne može regulisati bez lekova, bitno je da se lečenje nipošto ne sme prekidati. Važno je znati da hipertenzija neće nestati jer se radi o hroničnoj bolesti. Rano započetim lečenjem zaustavlja se razvitak bolesti, a terapija se ne sme prekidati čak ni onda kada je krvni pritisak normalan. Zato je bitno da hipertenziju primeti lekar opšte prakse kako bi se izbegle komplikacije jer cilj nije samo da se snizi pritisak već da se pacijentu pruži kvalitetniji i duži život, objašnjava doktor.

Saveti

- Redovno kontrolisati krvni pritisak

- Kontrolisati nivo šećera i masnoća u krvi

- Lekove koristite tačno onako kako je lekar prepisao

- Smanjiti povećanu telesnu težinu

- Hraniti se umereno

- Smanjiti unos soli

- Jesti voće i povrće,

- Izbegavati pušenje i alkohol

- Kretati se što više

- Smejte se - smeh je sigurnosni ventil i faktor zdravlja.

Opasnosti

- Visok krvni pritisak je podmukla i ozbiljna bolest,

- Oštećuje ceo organizam i skraćuje život - iznenadna smrt, srčani i moždani udar, poremećaji funkcije bubrega,

- može se uspešno lečiti.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.