Priština se sprema za ustoličenje srpskog patrijarha

Izvor: Studio B, 21.Sep.2010, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priština se sprema za ustoličenje srpskog patrijarha

Vlada Kosova intenzivno se priprema za ustoličenje srpskog patrijarha Irineja, 3. oktobra u Pećkoj patrijaršiji, rečeno je danas agenciji Beta u kosovskoj vladi.

Isti izvor je za agenciju Beta kazao da su pripreme počele pre četiri meseca i da sada ulaze u finalnu fazu.

Preduzete su mere da se svim zvanicama i učesnicima na ceremoniji obezbede najbolji mogući bezbednosni uslovi, dodao je taj izvor.

Prema njegovim rečima, pre i na sam dan ustoličenja >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << biće povećan stepen bezbednosti na Kosovu i pojačana kontrola ulaska građana iz Srbije.

Institucije Kosova će omogućiti ulazak na Kosovo svim građanima Srbije koji se odluče da samostalno ili organizovano dođu u Pećku patrijaršsiju.

Predstavnicima političkih partija će biti omogućeno da uđu na Kosovo jedino ako poštuju procedure koje za takve posete važe i u drugim prilikama tokom zvaničnih poseta Kosovu.

To podrazumeva prijavu dolaska u kancelariji EU u Beogradu, koja o zahtevima obaveštava kancelariju Visokog predstavnika EU na Kosovu.

Kancelarija Visokog predstavnika zahteve prosleđuje institucijama Kosova, koje odlučuju da li će prihvatiti zahtev.

Ličnosti iz političkog života Srbije će takođe obezbeđivati pripadnici Policije Kosova, dok će svako od njih moći da ima najviše dva naoružana telohranitelja.

Predstavnicima institucija Srbije biće dozvoljen dolazak na ustoličenje patrijarha jedino ako na manifestaciju budu pozvani i predstavnici institucija Kosova, naveo je izvor.

Ta odluka je doneta jer je reč o manifestaciji verske, a ne politčke prirode.

Celu manifestaciju, dolazak i odlazak sa Kosova, obezbeđivaće pripadnici kosovske policije, dok će Euleks policija i Kfor biti angažovani u slučaju potrebe.

Odgovornost za bezbednost manifestacije je na Policiji Kosova, rekli su agenciji Beta predstavnici Vlade Kosova.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vlada Kosova sprema se za ustoličenje patrijarha Irineja

Izvor: Blic, 21.Sep.2010

Vlada Kosova intenzivno se priprema za ustoličenje srpskog patrijarha Irineja, 3. oktobra u Pećkoj patrijaršiji, rečeno je danas agenciji Beta u kosovskoj vladi. ..Isti izvor je ukazao da su pripreme počele pre četiri meseca i da sada ulaze u finalnu fazu. Preduzete su mere da se svim zvanicama...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.