Izvor: B92, 15.Nov.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prepreke na putu ka Šengenu

Beograd -- Andreas Cobel je rekao da prepreku za ukidanje viza predstavlja veliki broj falsifikovanih dokumenata.

Najupečatljiviji znak da je zemlja na sigurnom putu ka Evropskoj uniji je stavljanje te zemlje na takozvanu belu šengensku listu, odnosno bezvizni režim. Vicepremijer Miroljub Labus je rekao da su uslovi za stavljanje SCG na "Šengensku belu listu" integralno upravljanje granicom, ujednačeni vizni režim Srbije i Crne Gore, sporazumi o readmisiji i pasoši sa Kosova.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Ambasador Nemačke u Beogradu, Andreas Cobel, je rekao za B92 da prepreku za ukidanje viza predstavlja i veliki broj falsifikovanih dokumenata koji građani dostavljaju pri aplikaciji za vize. Miroljub Labus, potpredsednik vlade Srbije, uzvratio je da se u situaciji tvrdog viznog režima dešava da porodice traže falsifikovana pozivna pisma: "Postoje životne okolnosti koje vas nateraju da radite ono što inače ne biste radili. Kad vam je ćerka pet godina u Nemačkoj, imate potrebu da je vidite".

Sa druge strane, Cobel kaže da se ne krivotvore samo pozivna pisma, već je visok nivo falsifikovanih matičnih prepisa i ostalih dokumenata. "Ne želim sada da govorim procene koliki je procenat falsifikovanih dokumenata, ali vi bi pali sa stolice kad bi ste videli koliko je to zastupljeno", kaže Cobel.

Potpredsednik vlade Labus je priznao da Srbija ima mnogo toga da uradi od bolje kontrole dokumenata, do uvođena pogranične policije i integrisanoih sistema granica. Ipak zbog političkih igara sistem integracije granica, gde bi uz carinu i policiju bile i laboratorije za fitosanitarnu kontrolu nije uspostavljen. Nije uspostavljen ni ujednačen režim Srbije sa Crnom Gorom: "Naravno, za belu šengensku vizu važno je i pitanje tretmana nosioca pasoša sa Kosova. Još niko zvanično ne pokreće to pitanje, a to je nešto na šta nam se stalno skreće pažnja u diplomatskim krugovima."

Zanimljivo da problem sa vizama nemaju samo obični smrtnici u Srbiji, već i sami pregovarači sa Evropskom unijom. "Mislim da je neprihvatljiv primer kada smo mi imali sastanak sa srpskim vlastima i jedna osoba iz njihovog tima nije došla, jer nije dobila vizu", kaže Lars Erik Forsberg iz Evropske komisije.

Pored nabrojanih uslova koje mora da ispuni naša zemlja, SCG i zemlje EU ponaosob moraju da potpišu ugovore o readmisiji, kako bi se ispunili uslovi za povraćaj lica koja nemaju dozvolu za boravak u inostranstvu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.