„Preotimanje” zgrade Filozofskog fakulteta

Izvor: Politika, 21.Nov.2014, 15:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Preotimanje” zgrade Filozofskog fakulteta

Dekan namamio „blokadere” da napuste zgradu, koje je obezbeđenje zatim zaključalo. – Studenti se, ipak, vratili i nastavili protest

Blokada Filozofskog fakulteta u Beogradu, koja traje već šest nedelja, nastavljena je juče nakon što je ta ustanova dva puta „preoteta” u toku svega tri sata. Prvo je dekan Miloš Arsenijević, sazivanjem javnog studentskog „referenduma” o ukidanju blokade u obližnjem dvorištu kapetan Mišinog zdanja, iz zgrade izmamio one koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << mu se protive. Čim je većina „blokadera”, kako sebe nazivaju, napustila zgradu, obezbeđenje je zaključalo vrata. Kada su ih konačno otvorili, čuvari su stali na vrata, ali su jedan po jedan, uz manja koškanja, pobunjeni studenti ipak uspeli da se proguraju i ponovo zauzeli učionice, u kojima dežurni „blokaderi” spavaju već 42 dana.

Na zakazani „referendum” – ideju dekana Arsenijevića da na protivnike koji su blokadu izglasali na zboru, primeni njihove ideje – deo studenata zamalo nije ni mogao da uđe. Čuvari, postavljeni pred uzani prolaz u dvorište kapetan Mišinog zdanja, zahtevali su indekse, a oni su poneli samo studentske kartice. Posle konsultacija sa Arsenijevićem, koji je upravo pristigao kada je problem iskrsnuo, svi studenti su ipak pušteni. Još napolju, dekan je pripadnika obezbeđenja pitao koliko je ljudi unutra. Nakon razgovora voki-tokijem sa kolegom u zgradi, čuvar je odgovorio da ih je 350-400. „To je dobro”, prokomentarisao je dekan. Za čoveka koji je kamerom snimao studente dok su pristizali, Arsenijević je kazao da nije član obezbeđenja i da to mora da je policajac, jer skup je prijavljen MUP-u. Na pitanje da li je ovo skup visokog rizika, kazao je da valjda nije, ali nikad se ne zna.

 

Sastanak u dvorištu Rektorata sa dekanom Milošem Arsenijevićem. Foto D. Ćirkov 

Unutra su ga dočekali protivnici koji su zauzeli središnji deo dvorišta, držeći transparente na kojima je ispisano „Ispunite zahteve, hoćemo nastavak predavanja”. Zapravo su „blokaderi”, kako su kazali „Politici”, želeli da se ne glasa samo o blokadi, nego o zahtevima, koje verovatno mnogo veći broj studenata podržava. Do bilo kakvog glasanja, međutim, nije ni došlo.

 

„Referendum” je Arsenijević, kako je priznao ekipi „Politike” preksinoć, zamislio bez cenzusa, pa čak i bez prebrojavanja glasova. „Cenzus ni blokaderi nisu imali, a očekujem da će ovog puta, kad se ruke podignu, većina protiv blokade biti toliko očigledna da brojanje neće ni biti potrebno. Posle toga će, verujem, blokaderi sami da se povuku i niko, pa ni policija, što nikako ne želimo, neće morati da reaguje”, kazao je on. Umesto takvog scenarija, dekan je juče izašao pred studente, konstatovao da su gotovo svi njihovi zahtevi ispunjeni te da više nema razloga za blokadom. Deo studenata je to pozdravio aplauzom, ali je većina okupljenih dovikivala „ua”, uz podignute pesnice – što na studentskim zborovima znači „protivim se”. Potom su, na poziv koji su uputili preko svog megafona, glasali za ispunjenje zahteva, i to aklamativno. Doduše, grupa studenata koja je pozdravila dekanove reči tada je već napustila skup.

– U trenutku kada sam vam najavio javno glasanje o blokadi, nisam znao da je na svim odeljenjima fakulteta u toku bilo izjašnjavanje koje su organizovali studenti. Većina je bila za prekid blokade – kazao je Arsenijević za „Politiku”, ali nije mogao da precizira kakav je tačno odnos snaga bio na tom izjašnjavanju, osim da je bio ubedljiv u korist kraja blokade.

Predstavnica za medije „blokadera” drugačije tumači rezultate izjašnjavanja na odeljenjima fakulteta.

– Ishod je bio otprilike pola-pola na glasanju o blokadi, dok je većina bila za ispunjenje zahteva. To je bilo samo konsultativno izjašnjavanje, da vidimo kakvo je mnjenje. Želeli bismo i pravi referendum svih studenata, ali mi nismo u stanju da ga organizujemo. Nudili smo upravi fakulteta da zajedno napravimo referendum, ali nisu prihvatili – kaže pi-ar „blokadera”.

Arsenijević je u dvorištu kapetan Mišinog zdanja ponovio da su studentima ispunjeni zahtevi da oni iz generacije 2006. godine mogu da nastave školovanje iako im je status studenta istekao, da se ne naplaćuju dve ispitne prijave i da peta godina bude budžetska. Zahtev studenata da mogu besplatno da prijave više od 60 ESP bodova, kako je rekao, ne može ispuniti, jer on nije u skladu sa zakonom. To, kao ni u prethodnih šest nedelja, nije promenilo mišljenje nezadovoljnih studenata. Nije ih pokolebalo ni to što su, kad su ponovo zauzeli fakultet, shvatili da je grejanje, kao što se već dešavalo, isključeno a da, prvi put, nema ni struje.

– Već su nam ranije neki profesori govorili da bi nas mogli ostaviti i bez vode. Ali, nećemo odustati. Na zboru smo okupili 400 ljudi. Razgovarali smo o tome šta dalje. Konačnu odluku ćemo tek doneti, ali najvažnije nam je što je čak i na dekanovom kvaziskupu većina bila za ispunjenje zahteva. To je cilj, blokada je samo sredstvo – rekla je predstavnica za medije „blokadera”.

Vladimir Vukasović

objavljeno: 21.11.2014

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.