Izvor: RTS, 09.Feb.2022, 22:57

Preminuo Milan Vlajčić

Novinar, književnik, književni i filmski kritičar Milan Vlajčić preminuo je iznenada u 83. godini u Beogradu.
Vlajčić je rođen 23. avgusta 1939. u Beogradu. Diplomirao je na Katedri za opštu književnost sa teorijom književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Književne kritike i oglede objavljivao je od 1960. u časopisu Delo, uređivao je kulturne rubrike časopisa Student i Mladost, književne listove >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Vidici, Gledišta i Književni glasnik.
Od 1970. godine radi kao novinar i urednik dnevnog lista Politika, gde je pisao pozorišnu, televizijsku i radio kritiku, dok je od 1985. do 2004. godine bio stalni filmski kritičar tog lista.
Na konkursu Morava-filma (Beograd) dobio je najvišu nagradu za najbolju jugoslovensku filmsku kritiku 1977. godine.
Dobitnik je još niza nagrada, među kojima su "Milan Bogdanović" za 1981. godinu za najbolju novinsku književnu kritiku u novinama, na radiju i TV, "Dušan - Duda Timotijević", koju dodeljuje nedeljni list TV novosti, za najbolju televizijsku kritiku u jugoslovenskim medijima u 1984. godini, "Zlatno pero", koju dodeljuje Institut za film u Beogradu, za najbolju filmsku kritiku u jugoslovenskim medijima u 1988. godini i Zlatni beočug grada Beograda 2000. godine za trajni doprinos kulturi.
Bio je član međunarodnih žirija na filmskim festivalima u Kanu, Berlinu, Veneciji, Montrealu, Beču, Minhenu, Krakovu i Monpeljeu. Tokom 70-ih i 80-ih godina prošlog veka, u dva mandata bio je član NIN-ovog žirija.
Vlajčić je bio i jedan od osnivača i prvi predsednik Suda novinske časti u Nezavisnom udruženju novinara Srbije, član je Srpskog književnog društva i srpskog Pen centra i Međunarodne asocijacije filmskih kritičara FIPRESCI. 
Od 2004. do 2017. godine bio je filmski kritičar i kulturni komentator dnevnog lista Blic, a tokom poslednje dve godine radio je za portal i list Nova.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbija i film: Odlazak Milana Vlajčića – britkog pera kritike i hroničara stvarnosti Srbije

Izvor: Danas, 09.Feb.2022

Medija centar BeogradMilan Vlajčić Milan Vlajčić, poznati filmski kritičar, novinar i književnik, preminuo je u 83. godini u Beogradu, preneli su srpski mediji. Ostaće upamćen kao nezaobilazna figura novinarske i kulturne scene u Jugoslaviji i Srbije, čije kolumne su se nestrpljivo iščekivale...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.