Preminula Neda Arnerić

Izvor: RTS, 10.Jan.2020, 22:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminula Neda Arnerić

Slavna glumica Neda Arnerić preminula je u 67. godini. Pronađena je u svom stanu u Beogradu. Snimila je više od 100 filmova, a odigrala četrdesetak uloga u pozorištu. Za svoj rad dobila je brojna priznanja i nagrade.
Neda Arnerić je bila zapažena po brojnim ulogama. Njen film, "San" iz 1966. godine, napravio je od Nede prvu dečju filmsku zvezdu Jugoslavije. Proslavila se u kultnom filmu "Ko >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << to tamo peva" gde je tumačila ulogu mlade. 

U karijeri dugoj pola veka, Neda Arnerić je ostvarila značajne uloge u filmovima "Višnja na Tašmajdanu", "Užička republika", "Sutjeska", "Valter brani Sarajevo", "Varljivo leto '68"...
Igrala je i u mnogobrojnim italijanskim filmovima. Nakon velike popularnosti šezdesetih i sedamdesetih godina prošloga veka, glumica je i devedesetih doživela veliku slavu –zahvaljujući blokbasteru "Tri karte za Holivud" i televizijskoj seriji "Policajac sa Petlovog brda".  

Za ulogu Delfine, u filmu "Ispravi se, Delfina" reditelja Aleksandra Đurčinova, 1977. godine dobila je "Srebrnu arenu" na Filmskom festivalu u Puli, kao i nagradu Nagrada "Carica Teodora" na Festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu. 
Godine 1980. diplomirala je istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Od 1985. do 1999. godine vodila je sopstvenu galeriju "Atrijum" u Beogradu.
Dobitnica je "Zlatne arene" na Filmskom festivalu u Puli (1988) za ulogu u filmu "Haloa –Praznik kurvi", reditelja Lordana Zafranovića.  
Dobila je i nagradu "Pavle Vuisić" za životno delo. Za svoja ostvarenja na filmu, 2009. godine, dobila je "Plaketu Jugoslovenske kinoteke".  
Bila je narodna poslanica u Skupštini Srbije (2000-2004). 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NEDA ARNERIĆ BIOGRAFIJA Roditelji su je pratili na snimanja i ostvarila je brojne uspehe, a iz jednog razloga nije uspela da završi glumu

Izvor: Blic, 10.Jan.2020

Glumica Neda Arnerić preminula je, a ostaće upamćena po brojnim ulogama i uspesima koje je ostvarila.

Nastavak na Blic...

Preminula glumica Neda Arnerić

Izvor: VOA, 10.Jan.2020

Poznata glumica Neda Arnerić preminula je u 67. godini života, javljaju mediji u Beogradu. Rođena je 15. jula 1953. godine u Knjaževcu, a u karijeri dugoj pola veka, Arnerić je ostvarila upamćene uloge u filmovima Višnja na Tašmajdanu, Užička republika, Sutjeska, Valter brani Sarajevo, Varljivo...

Nastavak na VOA...

"Višnja na Tašmajdanu", "Ko to tamo peva", "Tri karte za Holivud": Ovo su najpoznatije uloge Nede Arnerić (VIDEO)

Izvor: Večernje novosti, 10.Jan.2020

Njen film, "San" iz 1966. godine, napravio je od Nede prvu dečju filmsku zvezdu Jugoslavije Neda Arnerić je bila je zapažena po brojnim ulogama. Njen film, "San" iz 1966. godine, napravio je od Nede prvu dečju filmsku zvezdu Jugoslavije. Proslavila se u kultnom filmu "Ko to...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.