Izvor: TangoSix.rs, 21.Jul.2020, 11:06

Premijera šeme bojenja prvog helikoptera: Prvi crnogorski piloti završili obuku za helikopter Bell 505 u Francuskoj

Tri pilota Vazduhoplovstva Vojske Crne Gore (VVCG) završili su tokom jula šestodnevnu početnu obuku na lakom višenamenskom helikopteru Bell 505 Jet Ranger X na aerodromu Le Cannet-des-Maures, koji se nalazi blizu Nice u Francuskoj, izvestio je 20. jula podgorički dnevni list ‘’Dnevne Novine’’ citirajući pilota VVCG Dušana Rudovića.
Rudović je informisao da se pilotska obuka koju je provela ovlašćena kompanija za obuku Helideal, sastojala iz teoretskog >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << dela koji je trajao 36 sati i koji je završen za dva dana, i praktičnog dela u trajanju od pet časova.
– Letačka obuka realziovana je u tri letna dana kroz četiri leta u kojima su piloti upoznati sa procedurama za izvođenje redovnih i vanrednih postupaka. Redovne procedure uključuju pretpoletni pregled i provere, poletanje helikoptera, sletanje, sletanje na kosi i ograničeni teren, dok su vanredne procedure obuhvatile postupke u slučaju kvara na motoru, hidro-sistemu i repnom rotoru kao i procedure u slučaju kvara pojedinih sistema u helikopteru – objasnio je Rudović i dodao da 8 tehničara takođe prolazi obuku (u Akademiji za obuku kompanije Bell u gradu Fort, Vort, Teksas, SAD) u pripremi za prijem prva dva helikoptera Bell 505 koji su trenutno naručeni.
Crnogorsko Ministarstvo odbrane i korporacija Canadian Commercial Corporation zaključili su u maju ugovor vredan 3,26 miliona evra za opremanje VVCG sa dva helikoptera Bell 505. Fotografiju prvog helikoptera koji nosi oznake VVCG i privremenu registraciju C-GSZU (c/n 65326) objavljena je na Tviter profilu crnogorskog ministra odbrane Predraga Boškovića 16. jula, potom je istog dana Ministarstvo odbrane takođe na Tviteru objavilo da će letelica stići u Crnu Goru krajem jula a nakon toga i drugi takav helikopter početkom sledeće godine.
Dodatna dva Bell-a 505 će prema Ministarstvu odrbane biti nabavljena kako bi VVCG imalo 4 takva helikoptera koji će služiti za obuku pilota i laki transport i koji će takođe omogućiti postepeno povlačenje iz upotrebe crnogorske flote od 13 logistički zahtevnih lakih višenamenskih i protivoklopnih helikoptera Gazela starih preko tri decenije. Nabavkom Bell-ova 505 VVCG biće prvi vojni korisnik ovog tipa letelice u svetu.
The post Premijera šeme bojenja prvog helikoptera: Prvi crnogorski piloti završili obuku za helikopter Bell 505 u Francuskoj appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Povezane vesti

Piloti Republike Srpske dobijaju džabe obuku u Rusiji: Simulator za helikopter Ansat sertifikovan po ICAO standardima

Izvor: TangoSix.rs, 22.Jul.2020, 08:00

Ruska kompanija ‘’Kazanjski helikopteri’’ saopštila je 10. jula da je dobila pozitivnu kvalifikaciju kompatibilnosti simulatora za obuku helikoptera Ansat sa međunarodnim ICAO standardima. Procenu kompatibilnosti izvršio je Centralni aerohidrodinamički institut koji nosi ime N. E. Žukovskog...

Nastavak na TangoSix.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.