Prekršajne prijave protiv svih nacionalnih televizija

Izvor: Blic, 05.Mar.2010, 21:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prekršajne prijave protiv svih nacionalnih televizija

Zbog 333 kršenja imperativnih zakonskih normi o reklamnim blokovima samo tokom januara Republička radiodifuzna agencija podnela je prekršajne prijave protiv šest nacionalnih TV emitera, kojima preti novčana kazna od najviše dva miliona dinara.

Na konferenciji za štampu koja je juče održana u Beogradu Goran Karadžić, zamenik predsednika Saveta RRA, apostrofirao je da će od sada redovno svakog meseca podnositi nove prekršajne prijave ne zato što je ambicija da nacionalni >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << emiteri u Srbiji budu finansijski ugušeni, nego da tako disciplinovano počnu da poštuju pomenuti zakon da ne bude razloga za pokretanje novih prekršajnih prijava.

Radio-televizija Srbije je zažmurila na zakonsku obavezu 33 puta, i to na oba kanala. TV „Pink" je nezakonito emitovala reklame 36 puta. Gotovo duplo više, 63 puta, u nedozvoljenom ponašanju registrovana je TV B92. Apsolutni rekorder sa 102 prekršaja je TV „Hepi". Na drugom mestu po broju prestupa je TV „Košava" sa 89, dok je TV „Foks" „najdisciplinovaniji" prekršitelj zakona sa šest nepravilnosti.

Prema podacima koje je saopštio Karadžić, TV „Hepi" je ubedljivo na prvom mestu emitera koji su kršili zakonsku naredbu da se u dečjim programima puštaju samo reklame namenjene deci. Taj prekršaj je tokom januara ova TV izvršavala svakodnevno: ukupno 49 puta!

- Emiteri nisu poštovali razmak od najmanje dvadeset minuta između dva reklamna bloka ili im reklame traju više od maksimalnih 15 minuta. Osim toga, emituju reklame u vestima i dokumentarnom programu koji traje kraće od 30 minuta, a takođe, oglase emituju ne označavajući da su posredi reklame - pojasnio je Karadžić.

On je posebno naglasio da RRA ne stavlja sebe u poziciju suda, da će sudije utvrditi postoji li prekršaj i kako će biti sankcionisan, ali je istakao da RRA podnosi prijave zato što ima dokaze o tome da su izvršeni upravo pomenuti prekršaji.

- Ako bude potrebno, pisaćemo prekršajne prijave svakoga dana za svaki minut za svakog emitera, sve dok nas oni poštovanjem zakona dovedu do toga da nam papir bude prazan. Zakon mora da bude poštovan, a jasno je da će korist od ovoga imati lokalni emiteri koji imaju velike probleme u poslovanju - eksplicitan je Karadžić.

On je obavestio javnost da u Srbiji postoji čak 118 divljih emitera koji su, proističe, jači i od RRA i RATEL, jer kad im ova dva tela zapečate prostoriju, polome pečate i nastave bavljenje piraterijom. Krivične prijave podnete zbog takvog ignorisanja države, međutim, nisu dovele do toga da u sudskom postupku bude konfiskovana oprema za nelegalan rad. Razgovor sa republičkom tužiteljkom Zagorkom Dolovac još nije urodio plodom, dok je ministar Ivica Dačić obećao maksimalnu podršku policije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.