Prekinuta blokada pruge Beograd-Niš

Izvor: RTS, 20.Nov.2009, 02:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prekinuta blokada pruge Beograd-Niš

Radnici "Prvog maja" iz Lapova privremeno prekinuli blokadu pruge Beograd-Niš, nakon što je petočlana radnička delegacija krenula u Beograd na pregovore sa ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem.

Radnici Građevinsko industrijskog kombinata "Prvi maj" iz Lapova, oko 21 sat, privremeno su prekinuli blokadu međunarodnog železničkog koridora u stanici Lapovo Varoš, nakon što je petočlana >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << radnička delegacija krenula u Beograd na pregovore sa ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem.

Potpredsednik vlade Srbije Ivica Dačić obećao je delegaciji radnika građevinsko-industrijskog kombinata "1. maj" iz Lapova, koja je doputovala u Beograd, da će ih u utorak, 24. novembra, primiti članovi radne grupe kako bi razgovarali o rešavanju njihovih problema, izjavio je Tanjugu Ivica Tončev, pomoćnik potpredsednika vlade.

Prema njegovim rečima, radna grupa će biti formirana od predstavnika svih resorsnih ministarstava i preuzeće, kako je rekao, slučaj firme "1. maj" kako bi se iznašlo rešenje za probleme radnika, koji su tri dana danonoćno držali u blokadi prugu Beograd-Niš u mestu Lapovo-Varoš.

Predsednik Sindikata GIK Novica Marković rekao je FoNetu da je savetnik ministra unutrašnjih poslova Ivica Tončev ponudio dve mogućnosti za rešavanje radničkih zahteva.

Pema prvoj varijanti ugovor o privatizaciji će biti poništen, a država će prodajom imovine isplati dug radnicima, a druga mogućnost je da se radnicima u okviru socijalnog programa naime otpremnine isplatiti po deset bruto ličnih dohodaka što po radniku iznosi oko 420.000 dinara, rekao je Marković.

Naveo je da će, ukoliko ministar Dačić potvrdi taj dogovor, radnici potpuno prekinuti blokadu pruge.

Odlazak predstavnika štrajkača za Beograd, rezultat je večerašnjih višečasovnih pregovora između nezadovoljnih radnika i savetnika ministra unutrašnjih poslova Ivice Tončeva.

Sastanku u Opštini Lapovo, pored Tončeva, prisustvovali su i predsednik Opštine Dragan Zalatković i načelnik kragujevačke Policijske uprave Ivan Đorović.

Nezadovoljni radnici su duže od 60 časova blokirali železnički saobraćaj na pruzi Beograd - Niš tražeći isplatu deset zaostalih zarada i uplatu poreza i doprinosa za penzijsko i zdravstveno osiguranje.

Privatizovano preduzeće GIK "Prvi maj" ne radi od decembra 2008. godine, a poslodavac radnicima duguje 10 plata i doprinose.

Radnicima je poslednji put isplaćena jednokratna pomoć u iznosu od po 5.000 dinara koju je obezbedila država posle višemesečnog štrajka i tri blokade pruge.

Preduzeće GIK "Prvi maj", u kome je zaposleno 254 ljudi, prodato je 2006. godine za 82 miliona dinara.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.