Izvor: Blic, 20.Nov.2009, 11:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnici odblokirali prugu Beograd-Niš

Radnici privatizovanog građevinskog industrijskog kombinata „1. maj" deblokirali su sinoć nešto posle 21 sat prugu Beograd-Niš nakon što su dobili garancije od predstavnika vlade Srbije da će radna grupa u utorak razmatrati njihove zahteve.



Oni su prugu na stanici Lapovo držali u blokadi od utorka, a sinoć je radnike posetio Ivica Tončev, pomoćnik potpredsednika vlade Srbije Ivice Dačića, koji im je ponudio dva rešenja.

- Ponuđeni su nam >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << isplata 10 prosečnih plata u ukupnom iznosu od oko 420.000 dinara po zaposlenom ili raskid kupoprodajnog ugovora i vraćanje preduzeća u vlasništvo države", izjavio je predsednik sindikalne organizacije Novica Marković.

Kako je Marković rekao, radna grupa vlade Srbije o tim zahteva raspravljaće u utorak, 24. novembra, kada bi trebalo i da donese odluku o ispunjavanju jednog od ta dva rešenja, odnosno da li će radnicima biti isplaćene zaostale plate ili će imovina fabrike biti vraćena u vlasništvo države, a potom i biti pokrenuta proizvodnja.

Radnici kombinata „1. maj" su dva dana prugu blokirali od izjutra do 15 sati, a od utorka su danonoćno, pod šatorom, boravili na toj saobraćajnici.

Njihovi zahtevi su raskid kupoprodajnog ugovora, ili pokretanje proizvodnje i isplata 10 zaostalih plata i uplata doprinosa za penziono osiguranje i izrada socijalnog programa za oko 150 od ukupno 254 radnika.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.