Predstavljen logo Memorijalnog centra Sajmište

Izvor: Blic, 12.Mar.2010, 22:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstavljen logo Memorijalnog centra "Sajmište"

Novi logo Memorijalnog centra "Sajmište", čiji su autori svetski poznati grafički dizajneri Milton Glejzer i Mirko Ilić, predstavljen je danas u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Staro sajmište je mesto gde je tokom Drugog svetskog rata ubijeno na hiljade Jevreja i Srba i to je mesto na kome danas treba stvoriti memorijalno-edukativni centar za predstavljanje događaja iz Drugog svetskog rata, ali i istorije represije u posleratnim godinama, kao i stradanja u sukobima tokom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << poslednje decenije 20 veka.

Ilić je kazao da ako zaboravimo ljude koji su ubijeni, onda treba da zaboravimo i sve ostalo, dodavši da se ubistva i danas dešavaju, ne masovna, ali da su podjednako bolna. On je kazao da, kada je predočio ideju Glejzeru, ovaj je odmah pristao.

Ilić je ocenio da će dovođenje velikih imena podstaći ostale da nastave sa ovim projektom i izrazio ubeđenje da nije problem materijalne prirode, već volje, a da sredstva mogu biti obezbeđena i iz inostranstva.

Direktor B92 Veran Matić ukazao je da to treba da bude mesto na kome će svako moći da se upozna sa dokumentima koji obuhvataju faktografiju vezanu za tragične događaje od 1941. do 1999. godine.

Dizajner Stiven Heler rekao je da se takva mesta lako zaboravljaju i da su zato potrebni ovakvi centri. svetilišta.

Heler je kazao da između groblja i memorijalnog centra nema razlike, jer oba mesta služe za sećanje, kao i da je sve to deo našeg obrazovanja i saznanja.

Jevrejski logor na Sajmištu je jedno od glavnih mesta holokausta u okupiranoj Srbiji za vreme Drugog svetskog rata. Osnovala ga je decembra 1941. nacistička Nemačka.

Jevrejski logor na Sajmištu bio je jedan od prvih koncentracionih logora u Evropi, namenski izgrađen za internaciju Jevreja.

U okviru prezentacije prikazan je deo dokumentarnog filma "Sajmište-istorija jednog logora" u produkciji televizije B92.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Novi logo Centra "Sajmište"

Izvor: B92, 12.Mar.2010

Beograd -- Novi logo Memorijalnog centra "Sajmište", u vidu stilizovane suze čiji su autori Milton Glejzer i Mirko Ilić, predstavljen je u Dvorani Kulturnog centra...Prikazan je i deo dokumentarnog filma "Sajmište istorija jednog logora" u produkciji B92, koji je napravljen jer se ispostavilo da...

Nastavak na B92...

Logo "Sajmišta"

Izvor: Glas javnosti, 13.Mar.2010, 14:01

BEOGRAD - U Dvorani Kulturnog centra Beograda održana je prezentacija logoa Memorijalnog centra "Sajmište", čiji su autori jedan od najvećih svetskih dizajnera Milton Glejzer i svetski uspešan domaći dizajner Mirko Ilić...Memorijalni centar "Sajmište" biće mesto na kojem će publika moći da...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.