Izvor: B92, 12.Mar.2010, 23:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Goruće suze - simbol Starog sajmišta

U Dvorani kulturnog centra Beograda, održana je prezentacija logoa memorijalnog centra "Sajmište” čiji su autori Milton Glejzer i Mirko Ilić. Logo simbolično prikazuje suze i vatru koji treba da podsete na stradanje i holokaust koji se dogodio nedaleko od centra Beograda.

Jasna Božić


Na prezentaciji su govorili Stiven Heler, poznati američki dizajner i poznavalac holokausta, Mirko Ilić, jedan od najuticajnijih grafičkih dizajnera i ilustratora današnjice, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Željko Ožegović, član gradskog veća, Mija David arhitekta i Veran Matić direktor B92.

"Bilo šta da se menja, simbol ove zemlje ostaje isti - to su crvena, bela i plava boja u zastavi. Boje su veoma snažne i one predstavljaju suze i vatru. Bela boja razdvaja ova dva kontrasta. Čim vidite u nazivu memorijal i te dve strane, znaćete o čemu se radi", kazao je Mirko Ilić.

Moć grafičkog dizajna da prenese poruku mladim generacijama je izuzetna, smatra on. "Kada vidimo crvenu reagujemo odmah, jer nas ona upozorava da bi nam se nešto loše moglo desiti. Svi reagujemo na boje instinktivno, a kada i znak uspe da prenese poruku, to je to. Samo pomislite kako reagujete kada vidite kukasti krst. Da li biste kupili proizvod koji ga ima, pa makar to bila i 'Prada'”?

Staro sajmište je mesto pored koga svakodnevno prolazimo, neposredno uz sam centar Beograda na levoj obali Save, a 95 odsto Beograđana ne zna da je upravo na tom mesto stradalo na desetine hiljada Jevreja, Srba i pripadnika drugih naroda regiona.

Na inicijativu Fonda B92, koji je postao član svetske mreže muzeja stratišta u cilju širenja znanja o ovim događajima, nastala je ideja o rekonstrukciji ovog prostora u memorijalni kompleks.

Kompleks je zamišljen kao memorijalno-edukativni centar u kojem bi se odvijali javni, kulturni događaji, ali bez stalne postavke. Osim izložbi građani će moći da se upoznaju sa dokumentima koji obuhvataju faktografiju vezanu za tragične događaje od 1941. do 1945. godine.

"Standard je u svetu da mesto na kome se dogodio holokaust i drugi strašni zločini bude obeleženo i da služi kao uspomena, kao sećanje, kao zbir činjenica i u edukativne svrhe", kaže direktor B92 Veran Matić.

Staro sajmište je 1987. proglašeno za kulturno dobro i od tada se ništa na njemu nije radilo. Godine 1992. je donet urbanistički plan, ali grad Beograd tek planira da napravi plan o rekonstrukciji. Četiri zgrade iz 1937. koje su bile deo logora zauzete su i taj prostor treba raseliti. Na tom mestu danas se nalaze ateljei i kafana.

Na prezentaciji su prikazani i delovi dokumentarnog filma "Sajmište - istorija jednog logora" u produkciji kuće B92.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.