Predsednik NUNS-a: Nikad gore stanje u novinarstvu

Izvor: Blic, 20.Feb.2012, 22:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednik NUNS-a: Nikad gore stanje u novinarstvu

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Vukašin Obradović upozorio je da je srpsko novinarstvo u "nikad gorem" stanju i kritikovao Vladu Srbije što još nije počela primenu Medijske strategije.

U intervjuu za leskovački nedeljnik "Nova naša reč", Obradović je na pitanje o stanju u srpskom novinarstvu rekao da se ono danas, po mnogim parametrima, može meriti samo s periodom vladavine Slobodana Miloševića.

- Pritisci na medije, kontrola >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << medija, težak materijalan položaj novinara, srozavanje novinarskih standarda - to je ono što danas karakteriše srpsko novinarstvo - ukazao je predsednik NUNS-a.

On je istakao da posebno zabrinjava to što država izbegava da primenjuje Zakon o državnoj pomoći koji zabranjuje svaku državnu pomoć kojom neki subjekt na tržištu stiče privilegovan položaj.

- Vlada je, naime, već opredelila sredstva za Novinsku agenciju Tanjug, čime se druge dve agencije, Beta i Fonet, dovode u neravnopravan položaj - ukazao je Obradović.

Prema njegovim rečima, ne postoji politička volja da se uvede red u medijski sektor i da mediji, kao što je to slučaj u državama s razvijenom demokratijom, zauzmu značajan kontrolni položaj.

- U strogo kontrolisanom haosu najlakše je manipulisati i medijima i novinarima i zato se ovakvo stanje svesno održava - zaključio je predsednik NUNS-a.

Povezane vesti: Dodeljene UNS-ove godišnje nagrade "Frans soar" obustavio štampano izdanje Jelena Spasić: Nisam krila izvor informacije NUNS i NDNV: Prevelika uloga nacionalnih saveta u manjinskim medijima Letnja škola novinarstva u Novom Sadu
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.