Izvor: B92, 03.Jul.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predlog zakona o advokaturi

Beograd -- Osiguravajuće kuće uskoro će isplaćivati premije onima koji su pretrpeli štetu zbog advokata.

Advokatsko neznanje, nepažnja, nestručnost ili propuštanje rokova će, ako Predlog zakona o advokaturi prođe u Skupštini, biće koguće naplatiti jer će advokatske komore zaključivati ugovore sa osiguravajućim kućama, a svaki advokat biće dužan da uplaćuje mesečno osiguranje za slučaj naknade štete. Pomenuti postupci su uobičajena praksa u zemljama Evropske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << unije.

Ako neko ne bude zadovoljan načinom na koji ga je advokat zastupao neće morati, kao ranije, da se s njim obračunava van suda. Visinu premije osiguranja za sada je teško proceniti. Zoran Živanović, član Komisije za izradu Zakona o advokaturi, kaže da je suština u tome da, ako advokat napravi neku profesionalnu grešku zbog koje klijent izgubi neko pravo, naknadu štete klijent može tražiti od osiguravajućeg zavoda kod kog je osiguran. "Nešto slično imate kod osiguranja od auto-dgovornosti, dakle ne morate da tražite naknadu štete od vozača koji vam je pričinio štetu, već od osiguravajućeg zavoda kod kog je to vozilo osigurano", kaže on.

Kakve će biti kazne

Moguć problem u primeni tog zakona u Srbiji neki pravnici vide u činjenici da će o eventualnim propustima advokata odlučivati disciplinske komisije sastavljene od njihovih kolega, pa bi usled njihove solidarnosti onaj ko je loše vodio slučaj mogao da ostane nekažnjen, a klijent bez obeštećenja. S druge strane, u Advokatskoj komori Srbije kažu da su klijenti često u zabludi jer smatraju da su oštećeni, iako u praksi nisu mogli dobiti spor. Međutim, neki advokati ne negiraju da advokatske solidarnosti ipak ima.

Boško Ristić, advokat i poslanik Demokratske stranke u Skupštini Srbije, kaže da su advokati i ranije prijavljivani zbog nesavesnog rada ili drugih propusta, ali da disciplinski sud nije pokazivao dovoljno efikasnosti prema tim advokatima. "Ubeđen sam u to da su neki advokati koji su povredili etiku bavljena advokaturom porošli nekažnjeno za neke propuste prema klijentima ili kolegama", kaže on.

Đorđe Mamula, advokat i poslanik Demokratske stranke Srbije u Skupštini Srbije, kaže da je bilo slučajeva, kod trgovine nekretninama, prisvajanja novca klijenta, i kod nekih naknada šteta. "Toga je bilo, je svedeno u neke podnošljive okvire, pa ne dovodi u pitanju celu profesiju", kaže on.

Zoran Živanović kaže da je najteža sankcija brisanje iz imenika advokata. "Druga sankcija je nešto blaža, to je novčana kazna, a najblaža je opomena, koja se izriče u blažim slučajevima, slučajevima vrlo blagih povreda kodeksa, advokatske etike ili ako se radi o takvoj povredi do koje je došlo prvi put", kaže on.

Advokatski ispit

Predsednik Advokatske komore Srbije Vladimir Šešlija kaže da ne očekuje otpor advokata novinama u zakonu, ali da se može desiti da se pogođenima nađu ljudi koji u advokaturu dolaze iz drugih oblasti. On kaže da su prvenstveno za njih predviđene i druge odredbe Predloga zakona o advokaturi, pre svega obavezno polaganje advokatskog ispita.

"Advokatski ispit bi bio polagan iz poznavanja propisa iz zakona o advokaturi, kodeksa profesionalne etike advokata i statuta Advokatske komore Srbije i statuta osnovnih advokatskih komora", kaže Šešlija i navodi da je novina u zakonu i to da, ako je advokat ranije radio kao sudija ili tužilac, ne može obavljati posao branioca pred sudom u kom je ranije radio, i to u naredne tri godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.