Prazni begejski dokovi

Izvor: Politika, 13.Jul.2012, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prazni begejski dokovi

Do pre nekoliko meseci brodogradilište isporučivalo moderne brodove, a radnici su sada otpušteni ili poslani na prinudni odmor

Zrenjanin – Svi radnici koji su u Brodogradilištu „Begej” radili na određeno dobili su otkaze, a stalno zaposleni su poslati na prinudne odmore. Mada se govori o reorganizaciji, sasvim je izvesno da je donedavno uspešna firma u velikim problemima pošto nema zahteva zapadnih kupaca jer je i tamošnje tržište stegla recesija.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<
Prema rečima Zorana Eremića, predsednika Sindikata industrijskih radnika Vojvodine koji ima podružnicu u ovom brodogradilištu, usled nedostatka posla, ekonomske krize i finansijske situacije u državi i okruženju, poslovodstvo je bilo prinuđeno da donese odluku o smanjenju broja zaposlenih i to na način koji je propisan. Deo zaposlenih na određeno dobili su otkaz zbog prestanka važenja njihovih ugovora, a stalno zaposleni radnici su prinudnom odmoru u trajanju od 45 radnih dana, i za to vreme će primati 65 odsto od zarade.

Dragomir Subić, direktor Brodogradilišta „Begej“, potvrdio nam je informaciju da su u toj firmi za sada odustali od angažovanja radnika na određeno vreme, dok su stalno zaposleni, njih 160, poslati na prinudni odmor.

– Kriza je kulminirala i u Evropi, nema tražnje za brodovima koje smo ovde gradili, banke ne kreditiraju potencijalne kupce naših plovila. Poslali smo ljude na prinudni odmor, a mi ćemo u međuvremenu pripremiti plan reorganizacije i pokušati da se najbolje što možemo prilagodimo novonastaloj situaciji. Nemamo dugove prema radnicima, a poveriocima ćemo ponuditi mogućnost da svoje potraživanje konvertuju u vlasništvo. Za nedelju, dve predlog plana reorganizacije predaćemo Privrednom sudu. Ukoliko plan bude prihvaćen, a mi ga ne ispoštujemo, stečaj nam ne gine – kaže Subić.

Brodogradilište na Begeju se jedno vreme uspešno nosilo s teškoćama i zahvaljujući investitorima iz Holandije isporučivalo savremene opremljene tankere na svetsko tržište.

Đ. Đukić

objavljeno: 14.07.2012

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.