Pravno neuredna tužba kojom INA traži odšetu od Srbije

Izvor: Glas javnosti, 03.Avg.2010, 07:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pravno neuredna tužba kojom "INA" traži odšetu od Srbije

BEOGRAD - Novo ročište u sporu po tužbi hrvatske naftne kompanije "INA" protiv države Srbije zakazano je za 17. septembar u Privrednom sudu u Beogradu, rekao je advokat Sava Anđelković koji u tom sporu zastupa Akcijski fond Srbije.

Anđelković je istakao da je pravno neuredna tužba kojom "INA" traži odšetu zbog prodaje beogradskog preduzeća "Beopetrol", koje je pre raspada zajedničke države SFRJ bilo u sastavu "Ine".

"INA" se dve godine sudi sa Agencijom za privatizaciju >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Srbije, Akcijskim fondom i ruskim "Lukoilom", sadašnjim vlasnikom "Beopetrola", i traži da joj se vrati 167 benzinskih pumpi ili isplati 117 miliona evra, za koliko je "Beopetrol" prodat 2003. godine, kao i 90 miliona evra izgubljene dobiti.

"Tužba INE nema pravno utemeljenje jer ne postoji važeći propis na kojem se zasniva", istakao je Anđelković.

On je objasnio da Srbija i Hrvatska još nisu ratifikovale bilateralni sporazum o vraćanju imovine koja je ostala na teritoriji druge države, a na snazi su i dalje uredbe obe države o imovini privatnih preduzeća i građana u skladu sa kojima je i obavljena prodaja Beopetrola.

"U Hrvatskoj se vode slični postupci kao što je spor koji INA vodi u Srbiji i tamošnji sudovi postupaju na isti način kao i u Srbiji, pozivaju se na važeće državne uredbe jer ne postoji pravna praksa na koju bi se pozvali", rekao je Anđelković.

Poslednje ročište u Privrednom sudu u Beogradu po tužbi INE održano je krajem maja ove godine. Tada je pravni zastpnik Agencije za privatizaciju Zoran Obradović osporio navode tužbe, navodeći da nisu prezizirane odredbe ugovora o prodaji Beopetrola koje "INA" smatra ništavnim.

Ugovorom koji je Akcijski fond Srbije, kao prodavac 79,5 odsto kapitala "Beopetrola", potpisao sa "Lukoilom" predviđeno je da sve eventualne troškove vezane za osporavanje prođe "Beopetrola" snosi država Srbija.

"INA" je u novembru 2001. godine, podnela tužbu tadašnjem Trgovinskom sudu u Beogradu protiv "Beopetrola AD Beograd", kao pravnog sledbenika DP "Beopetrola" i DP "INA-Beograd", i protiv Republike Srbije.

U toj tužbi "INA" je navela da je zbog nekorišćenja benzinskih pumpi i drugih objekata, od januara 1992. do dana tužbe, pretrpela štetu zbog izgubljene marže u prometu naftnim derivatima procenjenu na oko 90 miliona dolara.

Tužba se odnosila i na štetu nastalu zbog umanjene vrednosti benzinskih pumpi koje je koristio Beopetrola, a zatražila je i da joj se vrati pokretna i nepokretna imovine koju je posedovao Beoptetrol pre 31. decembra 1990. U vreme prodaje Beopetrola direktor Agencije za privatizaciju bio je sadašnji premijer Srbije Mirko Cvetković.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.