Pratilac u lovu i šumski sekač-motorista novi obrazovni profili u školama

Izvor: Blic, 08.Apr.2012, 11:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pratilac u lovu i šumski sekač-motorista novi obrazovni profili u školama

Pratilac u lovu, šumski sekač-motorista, samo su neki od oglednih profila koji bi uskoro trebalo da zažive u srednjim stručnim školama. Ova nova zanimanja već su dobila pozitivnu ocenu Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja i sada se čeka odobrenje stručnog saveta Ministarstva prosvete i nauke.

Inicijativa za pokretanje ta dva profila stigla je iz Šumarske škole u Kraljevu. Ideja se rodila jer je sve više povreda i smrtnih slučajeva u lovu i tokom seče šume.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
- To je, u stvari, stručno osposobljavanje kadrova, koje bi kod nas trajalo po godinu dana nakon završene osnovne škole. Pravilnici koji prate Zakon o divljači i lovstvu koji je stupio na snagu 2010. godine, predviđaju da svaki lovac ima stručnog pratioca kako bi se smanjio broj nesreća. Odstrel divljači je moguć samo po njegovoj dozvoli. Takođe, na njemu je kasnije da obradi odstreljenu divljač. U Srbiji trenutno ima oko 320 lovišta i stalno se oživljavaju nova, tako da će ovaj profil biti veoma interesantan - kaže za „Blic" Miodrag Drenić, profesor u Šumarskoj školi u Kraljevu i inicijator pokretanja novih oglednih profila.





Opširnije u štampanom izdanju

Povezane vesti: Prosvetni savet razmatrao mogućnost da se nedeljni fond časova ograniči na 30 Škola za odrasle nije bauk Hteli da izbace iz gradiva Kiša, Crnjanskog i Disa

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.