Poza trudnice u snu utiče na bebu

Izvor: TvojPortal.com, 17.Jun.2011, 16:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poza trudnice u snu utiče na bebu

17.06.2011  Tvoj portal
Okland - Stručnjaci zahtevaju hitno istraživanje kako bi videli da li poze u snu trudnice utiču na mogućnost za rađanjem mrtvorođene dece.


Naučnici Univerziteta u Oklandu (Novi Zeland) poredili su 155 žena koje su imale mrtvorođenu decu sa 310 onih sa zdravom trudnoćom i porođajem. Ispostavilo se da je određen broj trudnica koje su na posletku rodile mrtvu decu spavalo na leđima ili desnoj strani.
Takav položaj vrši pritisak >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << na ključne krvne sudove buduće mame što navodno povećava mogućnost da beba bude mrtvorođena. Međutim, u toj studiji objavljenoj u Britanskom medicinskom žurnalu, zahtevaju se veća istraživanja na ovu temu.
Postoje mnogi faktori koji su povezani sa mogućnošću da se beba rodi mrtva. Neki od njih su gojaznost, starost majke, etnička grupa kojoj pripada, stanje posteljice i neke anomalije.
Uprkos tome, veliki broj ostaje neobjašnjen. Studija o uticaju poza spavanja na mogućnost mrtvorođenja pokazala je vezu između ove dve pojave, ali su potrebna dodatna istraživanja kako bi potvrdile postojeća otkrića.
Ukoliko nalazi budu potvrđeni, sprovešće se javna kampanja koja će imati za cilj da informiše buduće majke o tome koji položaj u toku sna je najbolji za bebu.

*izvor: www.bizlife.rs, www.b92.net

zdravljetrudnoćapoza u snuuticaj na bebu

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.