Povišene tenzije u centrima za azil, migranti se žale da nemaju informacije o epidemiji

Izvor: RTS, 09.Apr.2020, 08:47

Povišene tenzije u centrima za azil, migranti se žale da nemaju informacije o epidemiji

Posle nekoliko incidenata, situacija u migrantskim centrima u Obrenovcu, Krnjači i Preševu je pod kontrolom. Migranti su u izolaciji duže od tri nedelje i nemaju slobodu kretanja kakvu su imali pre uvođenja vanrednog stanja. Prema podacima Komeserijata za izbeglice i migracije, među gotovo 8.700 migranata, koliko ih je trenutno u centrima, nema zaraženih.
Od pokušaja bekstva iz karantina do međusobnih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prepirki i tuča. To su posledice porasta tenzija nakon 26 dana izolacije u migrantskim centrima.

Zbog tuče u prihvatnom centru u Preševu, prvi put od uvođenja karantina morala je da reaguje i policija.
"Nije to bila velika tuča, ali svaka je tuča problem, pozvali smo policiju više je to bilo koškanje ali se smirilo. Nadam se da nisam u pravu, ali očekujemo da će to biti češće oni su zatvoreni, pa je normalno da se javi nervoza i neko nezadovoljstvo među njima", rekao je Slobodan Savović iz Komesarijata za izbeglice i migracije.
Migranti se žale na manjak informacija o pandemijiOd uvođenja vanrednog stanja i karatnina, organizacijama koje ih štite, migranti se žale pre svega na manjak informacija. Tvrde da jesu obaveštavani o samom virusu ali ne i o tome šta se dešava van centara. Iako kovida-19 među njima nema, strah je prisutan.
"Mnogi se brinu za svoje zdravlje i frustrirani su kad ne mogu da dobiju maske da se zaštite, oni su svi na malom prostoru i svi su zbijeni. Pitanje socijalizacije se ovde postavlja, kolektivni smeštaj je da ako dođe do virusa, može da izazove katastrofalne posledice", rekao je Radoš Đurović iz Centra za pomoć i zaštitu tražiocima azila. 
Strah i napetost doveli su do nasilnog pokušaja izlaska jedne porodice iz centra u Krnjači. Situacija se smirila posle pucnja upozorenja.
U Obrenovcu je, kažu u Komeserijatu,  incident izazvala i ranije problematična grupa od pedesetak migranata. I tu su vojska i policija reagovale i smirile situaciju.
"Na kraju da pozovete vojsku i policiju uvek možete i stvar će silom biti rešena, ali ono što vidimo u svim centirma je potrebna psihološka pomoć, informacije i svakodnevno na njihovim jezicima, različit je sastav tih ljudi. Među njima ima dece i žena i porodica, ne razumeju i u strahu su šta se dešava", naveo je Đurović.
Vojska i policija kontrolišu 16 prihvatnih centara Danas u Obrenovcu izuzev nekoliko slomljenih stakala ne deluje da se išta vanredno dešavalo. Vojska, u saradnji s policijom i Komeserijatom i dalje kontroliše taj i još 16 prihvatnih centara za azil u Srbiji.
Zbog ranije započetog renoviranja centra, osim u objektima nekadašnje kasarne neki od njih spavaju i u šatorima.
Pedeset migranata koji su izazvali incident odmah je izolovano. Deo te grupe danas je preuzela policija i oni će biti dalje procesuirani.
To je i zahtev Komeserijata za izbeglice i migracije, oni su tražili da se svi vinovnici incidenata procesuiraju u skladu sa zakonima koji su na snazi u vanrednim okolnostima.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.